Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Żurek z białą kiełbasą

 Żurek z białą kiełbasą

Mimo, że żurek kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, jednak dla mnie jest to typowo zimowa, ciężka i sycąca zupa, która najczęściej gości u nas właśnie w okresie jesienno-zimowym. Żurek powinien być gęsty i zawiesisty. Doskonale potrafi rozgrzać. Do tego te zrównoważone smaki, łączące w sobie słone i kwaśne nuty oraz mocno wyczuwalny zapach białej kiełbasy. Odpowiednie doprawienie żurku to ciągłe smakowanie podczas gotowania, aż w końcu osiągniemy smak, który w pełni nas zadowoli. Podany z kleksem śmietany, jajem i pajdą chleba z pewnością nas nakarmi.

  • 2 litry wody

  • 500 ml zakwasu żytniego do żurku + w razie potrzeby łyżka mąki żytniej

  • 6-7 sztuk surowej białej kiełbasy

  • 1 średnia marchewka

  • ½ korzenia pietruszki

  • 3-4 ziemniaki

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

  • przyprawa do żurku

  • majeranek

  • dodatkowo do podania: śmietana, jajka ugotowane

Do garnka włożyć kiełbasę, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby zebrać powstałą szumowinę. Posolić i wrzucić ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować na małym ogniu około 30-40 minut. Po tym czasie kiełbasę wyjąć z garnka i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.



 

 

 

 

 

Do wywaru wrzucić pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotować przez około 20 minut.


 

 

 

 

 

 

Gdy kiełbasa lekko przestygnie obrać ją ze skórki (z jeszcze ciepłej skórka będzie idealnie odchodzić) i pokroić w cienkie plasterki.



 

 

 

 

 

Pokrojoną kiełbasę wrzucić do prawie już ugotowanych warzyw i wszystko razem gotować przez kolejne 15 minut.

Po tym czasie do zupy wlać zakwas, który trzeba wcześniej zamieszać. Można dodatkowo dodać łyżkę żytniej mąki, aby go bardziej zagęścić. 



 

 

 

 

 

Ostatecznie doprawić przyprawą do żurku, solą, pieprzą i dużą  ilością majeranku (w razie potrzeby, gdy żurek wyjdzie nam zbyt ostry, można jego smak złagodzić dodając odrobinę cukru). Zupę doprowadzić do wrzenia często ją mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć, gotować jeszcze 5-10 minut i gotowe !

Podawać z łyżką śmietany i jajkiem lub samym jajkiem.

SMACZNEGO ! 💗

 

 

Komentarze