Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Spaghetti pollo e aglio e olio

 Spaghetti pollo e aglio e olio

  • 300g makaronu spaghetti

  • 600g filetu z kurczaka

  • 5 ząbków czosnku (opcjonalnie)

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • oliwa z oliwek

Filet opłukać, osuszyć i pokroić w mniejszą kostkę, posolić, oprószyć mąką i usmażyć na oleju na patelni na mocno złoty kolor – kawałki kurczaka muszą być chrupiące.

Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowanym makaronie odlać 1 szklankę wrzątku, który będzie nam potrzebny do sosu. Woda po ugotowanym makaronie ma niezastąpione właściwości – dzięki niej sos nabierze gęstej, aksamitnej konsystencji i wyjątkowego smaku.

Natkę pietruszki drobno posiekać.

Ząbki czosnku obrać z łupin i pokroić w cienkie plasterki. Nie ścierać na tarce, nie przeciskać przez praskę – koniecznie pokroić cienko ostrym nożem.

Na patelni z ciepłą oliwą (nie gorącą!) przełożyć plasterki czosnku. Czosnek tylko zeszklić - nie może się usmażyć ani zrumienić!

Na patelnię dodać ugotowany makaron, posiekaną natkę pietruszki oraz szklankę wrzątku po gotowaniu makaronu. Doprawić do smaku solą morską i wymieszać.

Na koniec dodać usmażone kawałki kurczaka, jeszcze raz wszystko zamieszać.

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze