Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zupa tajska

Zupa tajska 

Zupa tajska jest moją jedną z ulubionych. Wypełniona aromatem przypraw, aksamitna, kremowa i intensywnie pomarańczowa z nutą egzotyki. Zapraszam po przepis, który w porównaniu do innych jest dość prosty w wykonaniu i liczba składników jak na azjatyckie danie jest też znośna 😉

  • 1 litr bulionu drobiowego

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 1 filet z piersi kurczaka

  • garść mrożonych krewetek (gotowanych)

  • 1 średnia czerwona papryka

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru - około 15 g

  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry

  • 2 łyżki sosu rybnego

  • 1 łyżeczka zwykłego lub brązowego cukru

  • 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

  • oliwa do smażenia

  • kilka listków kolendry

  • pieprz czarny

  • sól

  • 150 g chińskiego makaronu ryżowego (nitki)

W garnku na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Podsmażać co chwilę mieszając przez około 5 minut. Doprawić solą i czarnym pieprzem. 


 

 

 

 

 

 

Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek – razem podsmażać około minuty. 



 

 

 

 

 

Dorzucić pokrojoną w cienkie paski paprykę, co chwilę mieszając. Smażyć przez około 2 minuty.



 

 

 

 

 

Dodać pastę curry i łyżkę obranego i startego na drobnych oczkach świeżego korzenia imbiru oraz krewetki w całości (bez pancerza). Całość zamieszać i podsmażać około 2 minut.


 

 

 

 

 

 

Następnie do garnka wlać bulion oraz całą puszkę mleka kokosowego. (Wybierajcie mleko kokosowe, które ma jak najwięcej w składzie kokosa – najlepiej ponad 90%). Zupę gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut.


 

 

 

 

 

 

Na koniec gotowania dodać 2 łyżki sosu rybnego, łyżeczkę cukru oraz 150 g makaronu ryżowego. Całość gotować około 5 minut, aż makaron będzie miękki.

Gdy makaron w zupie będzie już zrobiony, dodać 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki i posypać posiekaną kolendrą. Można też dodać posiekaną szalotkę razem ze szczypiorkiem.

Przed podaniem należy sprawdzić smak zupy - w razie potrzeby doprawić, gdy lubicie ostrzejszą, można posypać zmielonymi płatkami chili.

SMACZNEGO ! 💗 

💥Gdy nie masz zamiaru zjeść całej zupy od razu po ugotowaniu, to makaron najlepiej ugotować osobno i dodawać na talerze oddzielnie (makaron, który będzie długo w wywarze zrobi się mniej smaczny i miękki).

💥Jeśli wolicie bardziej delikatny smak zupy tajskiej, to należy dodać mniej imbiru. 

💥 Czerwoną pastę curry można zamienić na pastę curry żółtą lub zieloną. 



Komentarze