Zupa tajska
Zupa tajska
Zupa tajska jest moją jedną z ulubionych. Wypełniona aromatem przypraw, aksamitna, kremowa i intensywnie pomarańczowa z nutą egzotyki. Zapraszam po przepis, który w porównaniu do innych jest dość prosty w wykonaniu i liczba składników jak na azjatyckie danie jest też znośna 😉
1 litr bulionu drobiowego
400 ml mleka kokosowego
1 filet z piersi kurczaka
garść mrożonych krewetek (gotowanych)
1 średnia czerwona papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego, startego imbiru - około 15 g
4 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka zwykłego lub brązowego cukru
2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
oliwa do smażenia
kilka listków kolendry
pieprz czarny
sól
150 g chińskiego makaronu ryżowego (nitki)
W garnku na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Podsmażać co chwilę mieszając przez około 5 minut. Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek – razem podsmażać około minuty.
Dorzucić pokrojoną w cienkie paski paprykę, co chwilę mieszając. Smażyć przez około 2 minuty.
Dodać pastę curry i łyżkę obranego i startego na drobnych oczkach świeżego korzenia imbiru oraz krewetki w całości (bez pancerza). Całość zamieszać i podsmażać około 2 minut.
Następnie do garnka wlać bulion oraz całą puszkę mleka kokosowego. (Wybierajcie mleko kokosowe, które ma jak najwięcej w składzie kokosa – najlepiej ponad 90%). Zupę gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Na koniec gotowania dodać 2 łyżki sosu rybnego, łyżeczkę cukru oraz 150 g makaronu ryżowego. Całość gotować około 5 minut, aż makaron będzie miękki.
Gdy makaron w zupie będzie już zrobiony, dodać 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki i posypać posiekaną kolendrą. Można też dodać posiekaną szalotkę razem ze szczypiorkiem.
Przed podaniem należy sprawdzić smak zupy - w razie potrzeby doprawić, gdy lubicie ostrzejszą, można posypać zmielonymi płatkami chili.
SMACZNEGO ! 💗
💥Gdy nie masz zamiaru zjeść całej zupy od razu po ugotowaniu, to makaron najlepiej ugotować osobno i dodawać na talerze oddzielnie (makaron, który będzie długo w wywarze zrobi się mniej smaczny i miękki).
💥Jeśli wolicie bardziej delikatny smak zupy tajskiej, to należy dodać mniej imbiru.
💥 Czerwoną pastę curry można zamienić na pastę curry żółtą lub zieloną.
Komentarze
Prześlij komentarz