Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i pieczarkami
Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i pieczarkami
Mając w zapasie rolkę ciasta francuskiego możemy z niego wyczarować różne pyszne przekąski nie tylko na imprezę, ale również na przegryzkę w ciągu dnia. I taką szybką przekąską mogą być ślimaczki z
dodatek pieczarek, boczku i cebulki, posypane żółtym serem. To danie możemy przygotować mając wolną chwilę, gotowy rulon owinąć w folię, a przed podaniem pokroić w plastry i wstawić do piekarnika, aby się upiekły. Można podawać od razu na ciepło, smakują też dobrze na zimno.
ciasto francuskie
boczek wędzony lub parzony (około 15 plastrów)
500 g pieczarek
1 cebula
200 g sera żółtego (starkowanego np. mozzarella)
jajko
przyprawy: sól, sól ziołowa, pieprz ziołowy
Rulon ciasta rozłożyć i ułożyć na nim plastry boczku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, gdy zacznie się rumienić dodać pieczarki starkowane na dużych oczkach i smażyć do momentu, aż odparuje z nich woda. Doprawić przyprawami. Po lekkim przestygnięciu rozłożyć na boczek.
Możemy teraz rozłożyć starty ser po całości lub dopiero posypać serem ślimaczki przed wstawieniem do piekarnika.
Ciasto napełnione farszem skręcić dość ściśle w rulon (kręcić krótszą stroną).
Jeśli ciasto zrobi się miękkie, najlepiej przed krojeniem włożyć je do lodówki na około 30 minut, a następnie wyjąć i całość posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić w plasterki grubości do 1 cm.
Każdy plaster osobno położyć na papierze do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Ciasto powinno zacząć zmieniać kolor.
Jeśli nie użyliśmy sera, to można to zrobić w tym momencie. Na upieczone już ślimaczki posypać ser i zapiec chwilę, aby się roztopił. Jeśli wolicie mocniej podpieczony ser, to posypujemy nim danie po 15 minutach pieczenia i wstawiamy na kolejne 15 minut.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz