Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Klopsiki ryżowe z młodą kapustą

 Klopsiki ryżowe z młodą kapustą

    klopsiki:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego

  • 100g ugotowanego ryżu (1 torebka)

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1 ząbek czosnku

  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, maggi

  • mąka - do obtoczenia klopsików

    kapusta:

  • 1 młoda kapusta

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • pęczek koperku

  • olej do smażenia

    zasmażka:

  • 1 łyżka masła

  • 1 czubata łyżka mąki



 

 

 

 

 

 

Ryż ugotować i ostudzić. W misce dodać wszystkie pozostałe składniki klopsików – czosnek wycisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać. 


 

 

 

 

 

 

 

Formować niewielkie kulki, które obtaczać w mące i obsmażać na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.


W garnku w którym będziemy robić danie rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać młodą kapustę pokrojoną w większe kwadraty i marchew starkowaną na mniejszych oczkach. Dusić, aż kapusta zacznie się robić miękka (około 20 minut).


 

 

 

 

 

 

 

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i lekko zarumienić, wlać ½ szkl. wody, zasmażka zacznie robić się gęsta. Wlać ją do kapusty, kapusta w międzyczasie puści wodę i gęsta zasmażka przyjmie odpowiednią konsystencję.


 


 

 

 

 

 

Do kapusty dorzucić usmażone klopsiki, posypać posiekanym koprem. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.


 SMACZNEGO ! 💗


Komentarze