Klopsiki ryżowe z młodą kapustą
Klopsiki ryżowe z młodą kapustą
klopsiki:
500g mięsa mielonego wieprzowego
100g ugotowanego ryżu (1 torebka)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, maggi
mąka - do obtoczenia klopsików
kapusta:
1 młoda kapusta
1 cebula
1 marchewka
pęczek koperku
olej do smażenia
zasmażka:
1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
Ryż ugotować i ostudzić. W misce dodać wszystkie pozostałe składniki klopsików – czosnek wycisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.
Formować niewielkie kulki, które obtaczać w mące i obsmażać na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
W garnku w którym będziemy robić danie rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać młodą kapustę pokrojoną w większe kwadraty i marchew starkowaną na mniejszych oczkach. Dusić, aż kapusta zacznie się robić miękka (około 20 minut).
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i lekko zarumienić, wlać ½ szkl. wody, zasmażka zacznie robić się gęsta. Wlać ją do kapusty, kapusta w międzyczasie puści wodę i gęsta zasmażka przyjmie odpowiednią konsystencję.
Do kapusty dorzucić usmażone klopsiki, posypać posiekanym koprem. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz