Ciasteczka arachidowe z miodem
Ciasteczka arachidowe z miodem
Lubicie fistaszki ? To mam dla Was aromatyczne
i niesamowicie chrupiące ciasteczka z solonymi orzeszkami w miodowej
otoczce – idealne na rozpoczęcie tygodnia do porannej kawy. Miłego
poniedziałku ! 😘
1 szklanka mąki
125 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
1/3 szklanki drobno rozdrobnionych płatków kukurydzianych
1 i 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych
1 łyżka miodu (spora)
Masło utrzeć razem z cukrem.
Dodać jajko i mieszać, aż wszystko ładnie się połączy.
Następnie dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać.
Dodać płatki owsiane i płatki kukurydziane i wszystko razem dobrze wymieszać.
Na końcu wsypać ½ szklankę orzechów i delikatnie połączyć z gotową już masą.
1 szklankę orzechów uprażyć na suchej patelni, a następnie dodać łyżkę miodu, aby się rozpuścił (na małym ogniu) i oblepił orzeszki (uwaga ! Ten etap robimy, gdy już ciastka będą na blaszce, gdyż po wystygnięciu miód robi się twardy i będzie ciężko rozłożyć go na ciastkach).
Na wyścieloną papierem do pieczenia układać niewielkie kulki ciasta w kilku centymetrowej odległości (ciasto będzie rosło, więc trzeba zachować odstęp). Na koniec kulki rozgnieść lekko dłonią.
Na spłaszczone ciastka nakładać orzeszki z miodem.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 12 do 15 minut, aż się zarumienią.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz