Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Ciasteczka arachidowe z miodem

Ciasteczka arachidowe z miodem

Lubicie fistaszki ? To mam dla Was aromatyczne i niesamowicie chrupiące ciasteczka z solonymi orzeszkami w miodowej otoczce – idealne na rozpoczęcie tygodnia do porannej kawy. Miłego poniedziałku ! 😘

1 szklanka mąki

125 g masła

1/2 szklanki brązowego cukru

1 jajko

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych

1/3 szklanki drobno rozdrobnionych płatków kukurydzianych

1 i 1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych

1 łyżka miodu (spora)

Masło utrzeć razem z cukrem.

Dodać jajko i mieszać, aż wszystko ładnie się połączy.

Następnie dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać.

Dodać płatki owsiane i płatki kukurydziane i wszystko razem dobrze wymieszać. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na końcu wsypać ½ szklankę orzechów i delikatnie połączyć z gotową już masą.

1 szklankę orzechów uprażyć na suchej patelni, a następnie dodać łyżkę miodu, aby się rozpuścił (na małym ogniu) i oblepił orzeszki (uwaga ! Ten etap robimy, gdy już ciastka będą na blaszce, gdyż po wystygnięciu miód robi się twardy i będzie ciężko rozłożyć go na ciastkach).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na wyścieloną papierem do pieczenia układać niewielkie kulki ciasta w kilku centymetrowej odległości (ciasto będzie rosło, więc trzeba zachować odstęp). Na koniec kulki rozgnieść lekko dłonią.  



 

 

 

 

 

 

 

 

Na spłaszczone ciastka nakładać orzeszki z miodem.



 

 

 

 

 

 

 

 

Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 12 do 15 minut, aż się zarumienią.

 

SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze