Chrupiące placuszki ziemniaczane w aromatycznych przyprawach
Chrupiące placuszki ziemniaczane w aromatycznych przyprawach
Alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych, to przepis na pyszne, aromatyczne, pełne przypraw placuszki ziemniaczane. Z dodatkiem papryki, kurkumy, gałki muszkatołowej, aromatycznego czosnku... Smażone na oleju, będą idealnie chrupiące na zewnątrz z miękkim miąższem w środku – potrafią zaspokoić apetyt.
6 dużych ziemniaków
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
garść natki pietruszki
3 jajka
3 łyżki mąki
przyprawy:
Maggi w płynie
przyprawa do ziemniaków np. Prymat
sól
pieprz ziołowy
papryka czerwona
papryka wędzona
gałka muszkatołowa
cukier
kurkuma
olej do smażenia
Surowe ziemniaki razem z cebulą zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Wycisnąć czosnek (jeśli lubicie możecie dodać go więcej), rozbić jajka, dodać posiekaną pietruszkę, mąkę. Doprawić przyprawami – brak dokładnych proporcji, gdyż każdy woli co innego, należy je dodawać po trochu i próbować smak.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Kłaść placuszki na rozgrzany olej (oleju wlać sporo). Smażyć na małym ogniu na złoto z obu stron.
Podawać na ciepło z kleksem śmietany lub ulubioną surówką.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz