Schab po diabelsku
Schab po diabelsku
Schab po diabelsku - przepis stary, a nazwa ? Schab wcale nie jest ostry i pikantny, więc nie taki diabeł straszny....Przepis jest bardzo praktyczny, gdyż mięso można zapanierować 2-3 dni wcześniej, a później tylko obsmażyć, co zaoszczędzi nam czas w dniu imprezy. Wracając do smaku mięsa, to jest ono niezwykle aromatyczne z uwagi na ilość użytych przypraw. Marynata z jaj i majonezu sprawia, że schab jest idealnie miękki, a całe danie diabelsko smaczne !
1 kg schabu (można zastąpić karkówka, oba rodzaje mięs idealnie będą się nadawać)
4 cebule (w krążki)
3-4 marchewki (w plasterki)
zalewa:
2 jajka
2 łyżki oleju
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżka słodkiej papryki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli (lub mniej)
½ łyżeczka pieprzu naturalnego
1 płaska łyżka vegety
3 łyżki maggi
4-6 ząbków czosnku (posiekać)
1 łyżeczka musztardy
Mięso pokroić w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Nie rozbijać.
Wszystkie składniki zalewy wymieszać. Każdy plaster mięsa oblepić zalewą i pozostawić w lodówce na 2-3 dni.
Następnie plastry mięsa krótko obsmażyć najlepiej na smalcu.
Marchewkę pokroić w plastry, obsmażyć chwilę na oleju na rozgrzanej patelni.
Cebulę pokroić w krążki lu pióra, dodać do marchewki. Smażyć do momentu, aż cebula zeszkli się.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: mięso i warzywa, górna warstwa ma być pokryta warzywami.
Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz