Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Schab po diabelsku

 Schab po diabelsku

Schab po diabelsku - przepis stary, a nazwa ? Schab wcale nie jest ostry i pikantny, więc nie taki diabeł straszny....Przepis jest bardzo praktyczny, gdyż mięso można zapanierować 2-3 dni wcześniej, a później tylko obsmażyć, co zaoszczędzi nam czas w dniu imprezy. Wracając do smaku mięsa, to jest ono niezwykle aromatyczne z uwagi na ilość użytych przypraw.  Marynata z jaj i majonezu sprawia, że schab jest idealnie miękki, a całe danie diabelsko smaczne !

  • 1 kg schabu (można zastąpić karkówka, oba rodzaje mięs idealnie będą się nadawać) 

  • 4 cebule (w krążki)

  • 3-4 marchewki (w plasterki)

zalewa:

  • 2 jajka

  • 2 łyżki oleju

  • 1 czubata łyżka majonezu

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 płaska łyżeczka soli (lub mniej)

  • ½ łyżeczka pieprzu naturalnego

  • 1 płaska łyżka vegety

  • 3 łyżki maggi

  • 4-6 ząbków czosnku (posiekać)

  • 1 łyżeczka musztardy




 

 

 

 

 

Mięso pokroić w plastry o grubości około 1-1,5 cm. Nie rozbijać.


 

 

 

 

 

 

 

Wszystkie składniki zalewy wymieszać. Każdy plaster mięsa oblepić zalewą i pozostawić w lodówce na 2-3 dni.


 

 

 

 

 

 

 

Następnie plastry mięsa krótko obsmażyć najlepiej na smalcu.


 

 

 

 

 

 

 

Marchewkę pokroić w plastry, obsmażyć chwilę na oleju na rozgrzanej patelni.

Cebulę pokroić w krążki lu pióra, dodać do marchewki. Smażyć do momentu, aż cebula zeszkli się.


 


 

 

 

 

 

 

W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: mięso i warzywa, górna warstwa ma być pokryta warzywami.


 


 

 

 

 

 

 

Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny.

SMACZNEGO ! 💗



Komentarze