Szparag w chrupiącym cieście filo
Szparag w chrupiącym cieście filo
pęczek zielonych szparagów
5 arkuszy ciasta filo
50g roztopionego masła lub oliwa z oliwek
50g tartego parmezanu lub sera gruyere lub innego żółtego
W szparagach odkroić stwardniałe końce, szparagi umyć.
Każdy arkusz ciasta filo posmarować masłem lub oliwą i układać jeden na drugim. Złożone ciasto przekroić na połowę wzdłuż, a później na prostokąty o szerokości około 10 cm. Całość posypać serem. Bok ciasta musi być krótszy niż długość szparagów, żeby oba końce warzywa wystawały z ciasta. Kłaść szparagi na ciasto i zawijać w rulon.
Docisnąć koniec i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Szparagi będą lekko chrupiące, a ciasto nabierze złotego koloru.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz