Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Szparag w chrupiącym cieście filo

 Szparag w chrupiącym cieście filo 

  • pęczek zielonych szparagów

  • 5 arkuszy ciasta filo

  • 50g roztopionego masła lub oliwa z oliwek

  • 50g tartego parmezanu lub sera gruyere lub innego żółtego

W szparagach odkroić stwardniałe końce, szparagi umyć. 



 

 

 

 

 

 

Każdy arkusz ciasta filo posmarować masłem lub oliwą i układać jeden na drugim. Złożone ciasto przekroić na połowę wzdłuż, a później na prostokąty o szerokości około 10 cm. Całość posypać serem. Bok ciasta musi być krótszy niż długość szparagów, żeby oba końce warzywa wystawały z ciasta. Kłaść szparagi na ciasto i zawijać w rulon. 



 

 

 

 

 

 

Docisnąć koniec i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.


 

 

 

 

 

 

 

Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Szparagi będą lekko chrupiące, a ciasto nabierze złotego koloru. 

SMACZNEGO ! 💗 

Komentarze