Pasztet z selera
Pasztet z selera
2 średnie korzenie selera
2 średnie marchwie
1 średnia cebula
pół czerwonej papryki
5 ząbków czosnku
3 jajka
5 łyżek bułki tartej
50 g masła lub olej
przyprawy: łyżeczka majeranku; płaska łyżeczka soli; pół łyżeczki pieprzu
Warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko umieścić w garnku lub patelni, dodać masło lub olej.
Wybrać bardzo małą moc palnika i podgrzewać warzywa z tłuszczem przez 20 minut (pod przykrywką). Tłuszcz zdąży się rozpuścić a warzywa puszczą odrobinę wody. Następnie trochę zwiększyć moc palnika, by warzywa zaczęły się dusić i trzymać je tak dalej pod przykryciem przez około 60 minut.
Warzywa
przełożyć do osobnego naczynia, zaś powstały bulion przelać do
miseczki, by w razie potrzeby dodać go do reszty składników (nie
należy mielić od razu warzyw z całym bulionem, ponieważ może się
okazać, że masa wyjdzie za rzadka).
Warzywa zmielić w
maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Można też użyć
blendera.
Do zmielonych przestygniętych warzyw wbić jajka oraz wsypać bułkę tartą, dodać przyprawy i w razie potrzeby bulion – aby masa była dość lejąca.
Masę warzywną dokładnie wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub osmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut, pasztet powinien z góry zarumienić się.
Po upieczeniu można wyjąć od razu formę z piekarnika, jednak nie wyjmujemy pasztetu z formy, póki nie ostygnie.
💥do pasztetu oprócz wymienionych warzyw można też dorzucić kilka pieczarek oraz mały korzeń pietruszki.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz