Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Pasztet z selera

Pasztet z selera

 

 

 

 

 

 

  • 2 średnie korzenie selera

  • 2 średnie marchwie

  • 1 średnia cebula

  • pół czerwonej papryki

  • 5 ząbków czosnku

  • 3 jajka

  • 5 łyżek bułki tartej

  • 50 g masła lub olej

  • przyprawy: łyżeczka majeranku; płaska łyżeczka soli; pół łyżeczki pieprzu 


     

 

 

 

 

 

Warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko umieścić w garnku lub patelni, dodać masło lub olej.

Wybrać bardzo małą moc palnika i podgrzewać warzywa z tłuszczem przez 20 minut (pod przykrywką). Tłuszcz zdąży się rozpuścić a warzywa puszczą odrobinę wody. Następnie trochę zwiększyć moc palnika, by warzywa zaczęły się dusić i trzymać je tak dalej pod przykryciem przez około 60 minut.


 

 

 

 

 

 

Warzywa przełożyć do osobnego naczynia, zaś powstały bulion przelać do miseczki, by w razie potrzeby dodać go do reszty składników (nie należy mielić od razu warzyw z całym bulionem, ponieważ może się okazać, że masa wyjdzie za rzadka).
Warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Można też użyć blendera.


 

 

 

 

 

 

Do zmielonych przestygniętych warzyw wbić jajka oraz wsypać bułkę tartą, dodać przyprawy i w razie potrzeby bulion – aby masa była dość lejąca.


 

 

 

 

 

 

Masę warzywną dokładnie wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub osmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut, pasztet powinien z góry zarumienić się.

Po upieczeniu można wyjąć od razu formę z piekarnika, jednak nie wyjmujemy pasztetu z formy, póki nie ostygnie.


 






💥do pasztetu oprócz wymienionych warzyw można też dorzucić kilka pieczarek oraz mały korzeń pietruszki. 

SMACZNEGO ! 💗

 


Komentarze