Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Zapiekane plasterki ziemniaków

Zapiekane plasterki ziemniaków

Prosty przepis - taki jak lubię, szybki do zrobienia z prostym składem: plasterki ziemniaków, ciągnący się żółty ser, chrupiący prażony boczek, do tego ulubiony sos i pyszny szczypiorek.

 

  • kilka dużych ziemniaków

  • boczek surowo-wędzony

  • ser żółty tarty

  • oliwa z oliwek

  • przyprawa do ziemniaków

  • szczypior

  • ulubiony sos lub keczup

Ziemniaki obrać, pokroić w grubsze plastry (około 1 cm) i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut (muszą być lekko twarde). Następnie odcedzić i delikatnie osuszyć.


 

 

 

 

 

 

 

 

Każdy plaster rozłożyć na blaszkę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Polać oliwą z oliwek i posypać przyprawą do ziemniaków.





 

 

 

 

 

Następnie posypać startym na dużych oczkach serem.


 

 

 

 

 

 

 

 

Boczek pokroić na mniejsze kawałki i rozłożyć na ser.



 

 

 

 

 

 

 

Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Po tym czasie ser się roztopi, a boczek upraży.



 

 

 

 

 

 

 

Podawać z ulubionym sosem lub keczupem posypane posiekanym szczypiorkiem.

SMACZNEGO ! 💗

💥Jeśli lubicie mocno chrupiące ziemniaki, najpierw można je zapiec do zrumienienia z samą oliwą i przyprawą, a następnie dopiec już z dodatkami.

Komentarze