Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Ciasteczka brownie

Ciasteczka brownie

Aromatyczne, intensywne w smaku i cudownie pachnące czekoladą podczas pieczenia. Proste do zrobienia, a w dodatku przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich smakiem. Ciasteczka są mięciutkie w środku, a na zewnątrz otulone delikatnie chrupiącą skórką i bardzo mocno czekoladowe.

80 g mąki pszennej

1 łyżka kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 szczypta soli

1 jajko

1 żółtko

110 g cukru

45 g masła

50 g czekolady gorzkiej (najlepiej o zawartości minimum 70% kakao)

50 g czekolady mlecznej

cukier puder do dekoracji

Masło rozpuścić z kawałkami czekolady na parze wodnej lub w garnuszku na niskiej mocy palnika (można użyć 100g tylko czekolady gorzkiej). 


 

 

 

 

 

 

 

W misce wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Zostawić do ostygnięcia.

W drugiej misce trzepaczką ubić jajko, żółtko i cukier. 


 

 

 

 

 

 

 

Gdy mieszanka czekolady i masła lekko ostygną, wlać ją do mokrych składników i jednocześnie mieszać, aż składniki się połączą.

Następnie stopniowo dodawać suche składniki i mieszać najlepiej łyżką, nie trzepaczką (ciasto zrobi się gęste i ciężko będzie go wyjąć z trzepaczki).

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc - dzięki temu ciasteczka brownie będą smaczniejsze i bardziej błyszczące.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką porcje masy. Masa będzie dość gęsta, więc można ją też podzielić na małe porcje, formować kulki, które następnie spłaszczyć i wyłożyć na papier, zachowując odstęp między ciastkami, gdyż nieco urosną.


 

 

 

 

 

 

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Ciasteczka piec około 8-10 minut (nie należy przedłużać czasu pieczenia, gdyż ciastka mogą wyjść zbyt twarde).

Gdy będą już upieczone, wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Podawać oprószone cukrem pudrem.


SMACZNEGO ! 💗


 

Komentarze