Ciasteczka brownie
Ciasteczka brownie
Aromatyczne, intensywne w smaku i cudownie pachnące czekoladą podczas pieczenia. Proste do zrobienia, a w dodatku przygotowanie zajmuje niewiele czasu, więc szybko można cieszyć się ich smakiem. Ciasteczka są mięciutkie w środku, a na zewnątrz otulone delikatnie chrupiącą skórką i bardzo mocno czekoladowe.
80 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 jajko
1 żółtko
110 g cukru
45 g masła
50 g czekolady gorzkiej (najlepiej o zawartości minimum 70% kakao)
50 g czekolady mlecznej
cukier puder do dekoracji
Masło rozpuścić z kawałkami czekolady na parze wodnej lub w garnuszku na niskiej mocy palnika (można użyć 100g tylko czekolady gorzkiej).
W misce wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Zostawić do ostygnięcia.
W drugiej misce trzepaczką ubić jajko, żółtko i cukier.
Gdy mieszanka czekolady i masła lekko ostygną, wlać ją do mokrych składników i jednocześnie mieszać, aż składniki się połączą.
Następnie stopniowo dodawać suche składniki i mieszać najlepiej łyżką, nie trzepaczką (ciasto zrobi się gęste i ciężko będzie go wyjąć z trzepaczki).
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc - dzięki temu ciasteczka brownie będą smaczniejsze i bardziej błyszczące.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką porcje masy. Masa będzie dość gęsta, więc można ją też podzielić na małe porcje, formować kulki, które następnie spłaszczyć i wyłożyć na papier, zachowując odstęp między ciastkami, gdyż nieco urosną.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Ciasteczka piec około 8-10 minut (nie należy przedłużać czasu pieczenia, gdyż ciastka mogą wyjść zbyt twarde).
Gdy będą już upieczone, wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz