Babka ziemniaczana w muffinkach
Babka ziemniaczana w muffinkach
Dzisiaj padło na babkę ziemniaczaną, ale w formie muffinek. Kremowa konsystencja w środku, a na zewnątrz chrupiąca skórka – świetne połączenie, które przypadnie do gustu chyba każdemu już od pierwszego kęsa. Takie małe babeczki mogą stanowić smaczny dodatek do obiadu, na przykład do pieczonego lub duszonego mięsa zwłaszcza w sosie, gdyż sos idealnie zagra tu z resztą dania. Danie jest proste, tanie i co najważniejsze przepyszne.
około 2 kg ziemniaków
500g podgardla wędzonego
1 duża cebula
1 łyżka smalcu
przyprawy: sól, pieprz, pieprz naturalny, maggi w płynie (sporo)
dodatkowo: formy/blaszki na muffiny
Z podgardla usunąć skórę (o ile jest). Pokroić w drobną kostkę (można też zmielić maszynką na dużych oczkach) i wrzucić na rozgrzaną patelnię, topić na małym ogniu. Nie ma potrzeby za dużo mieszać, niech tłuszcz się swobodnie wytapia.
Gdy
podgardle zacznie się już rumienić, dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i
smażyć, aż się zeszkli. Dorzucić łyżkę smalcu - tłuszczyku musi być
sporo, żeby babka nie wyszła nam sucha. Na chwilę odstawić.
Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wrzucić do większej miski lub naczynia, aby wszystko dobrze było mieszać.
Dodać przesmażone podgardle z cebulką oraz wszystkie przyprawy.
Wymieszać dokładnie.
Farszem ziemniaczanym wypełnić muffinki (ja użyłam silikonowych, nie natłuszczałam ich niczym w środku). Napełnione (po brzegi) wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni góra/dół. Piec przez około 1 godzinę. Muffinki ziemniaczane powinny zapiec się na ładny złocisty kolor.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz