Leśny mech
Leśny mech
ciasto zielone:
450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
2/3 szkl. oleju
1 szkl. cukru
3 jajka
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, następnie odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.
Jajka ocieplić (wtedy lepiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.
Ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.
Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitej masy szpinakowej i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 - 45 minut w temp. 180 ºC do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
krem mascarpone:
250 g serka mascarpone (schłodzony)
200 ml śmietanki 36% lub 30% do ubijania (schłodzona)
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fix
Do misy miksera włożyć mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder.
Ubijać przez kilka minut, aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
Na koniec zmiksować śmietan - fix, który usztywni krem.
dekoracja:
owoce granatu
maliny lub czerwone porzeczki (świeże lub mrożone)
borówki lub jagody
liście mięty
Ciasto przekroić na 2 części. Dolną położyć na paterze lub na talerzu. Wyłożyć krem mascarpone.
Z górnej zielonej części ciasta zrobić puszystą „kruszonkę” w blenderze. Puch wyłożyć na warstwę kremu i udekorować owocami i listkami mięty.
💥 Na zdjęciu pokazane są deserki o tej samej nazwie "leśny mech", do deserków mielimy całość szpinakowego ciasta na puszysty mech i wsypujemy do pucharków, resztkę robimy bez zmian.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz