Kurczak Teriyaki
Kurczak Teriyaki
4 udka z kurczaka bez kości ze skórą
2 łyżeczki oleju roślinnego
sos Teriyaki:
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki Mirin (japońskie wino do gotowania ryżu)
1 łyżka wody (można też dodać japońskie sake)
1 łyżka brązowego lub białego cukru
½ łyżeczki pasty imbirowej (można zetrzeć świeży imbir i wymieszać z odrobiną oleju)
W misce zmieszać wszystkie składniki sosu teriyaki.
Udka z kurczaka umyć, osuszyć osusz ręcznikiem papierowym, nakłuć skórę widelcem lub końcówką noża, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Podgrzać 2 łyżeczki oleju na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Ułożyć kurczaka skórą do dołu. Smażyć przez 3-4 minuty, aż skórka kurczaka stanie się chrupiąca i złocistobrązowa.
Odwrócić kurczaka i smażyć przez kolejne 3 minuty.
Wytrzeć nadmiar oleju z patelni ręcznikiem papierowym.
Do kurczaka wlać sos i gotować na średnim ogniu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. (Możesz użyć osłony przed rozpryskami, aby zapobiec rozpryskiwaniu się sosu.)
sałatka:
1 szklanka posiekanej kapusty
1 szklanka startej obieraczką marchwi
5-6 pomidorków koktajlowych
1 łyżka słodkiego sosu chilli
1 łyżeczka oleju sezamowego
Sałatkę
można przygotować czekając aż sos się zredukuje. Pokroić
kapustę i marchewkę w cienkie paski (można obieraczką do warzyw). Pomidorki koktajlowe przekroić
na pół. Wymieszać wszystkie warzywa ze słodkim sosem chilli i
olejem sezamowym. Odstawić na bok. (U mnie dzisiaj wersja bez pomidorków, też wyszło smacznie).
Zdjąć kurczaka z patelni i pokroić w cienkie plasterki.
Kurczaka podawać dowolnie. Jeśli z ryżem, to pokrojone mięso ułożyć na ryżu, polać pozostałym sosem. Można podawać samego kurczaka z sałatką bez ryżu.
Natychmiast podawać! Cieszyć się smakiem !
👇źródło inspiracji:
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz