Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Kurczak Teriyaki

Kurczak Teriyaki

  • 4 udka z kurczaka bez kości ze skórą

  • 2 łyżeczki oleju roślinnego

sos Teriyaki:

  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego

  • 3 łyżki Mirin (japońskie wino do gotowania ryżu)

  • 1 łyżka wody (można też dodać japońskie sake)

  • 1 łyżka brązowego lub białego cukru

  • ½ łyżeczki pasty imbirowej (można zetrzeć świeży imbir i wymieszać z odrobiną oleju)

W misce zmieszać wszystkie składniki sosu teriyaki.

Udka z kurczaka umyć, osuszyć osusz ręcznikiem papierowym, nakłuć skórę widelcem lub końcówką noża, aby uzyskać chrupiącą skórkę.


 

 

 

 

 

 

 

Podgrzać 2 łyżeczki oleju na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Ułożyć kurczaka skórą do dołu. Smażyć przez 3-4 minuty, aż skórka kurczaka stanie się chrupiąca i złocistobrązowa.

Odwrócić kurczaka i smażyć przez kolejne 3 minuty. 



 

 

 

 

 

 

Wytrzeć nadmiar oleju z patelni ręcznikiem papierowym.

Do kurczaka wlać sos i gotować na średnim ogniu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. (Możesz użyć osłony przed rozpryskami, aby zapobiec rozpryskiwaniu się sosu.)



 

 

 

 

 

 

sałatka:

  • 1 szklanka posiekanej kapusty

  • 1 szklanka startej obieraczką marchwi

  • 5-6 pomidorków koktajlowych

  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sałatkę można przygotować czekając aż sos się zredukuje. Pokroić kapustę i marchewkę w cienkie paski (można obieraczką do warzyw). Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wymieszać wszystkie warzywa ze słodkim sosem chilli i olejem sezamowym. Odstawić na bok. (U mnie dzisiaj wersja bez pomidorków, też wyszło smacznie).

Zdjąć kurczaka z patelni i pokroić w cienkie plasterki.

Kurczaka podawać dowolnie. Jeśli z ryżem, to pokrojone mięso ułożyć na ryżu, polać pozostałym sosem. Można podawać samego kurczaka z sałatką bez ryżu.

Natychmiast podawać! Cieszyć się smakiem !

👇źródło inspiracji:

https://fb.watch/lqATzSK10k/

SMACZNEGO ! 💗


 

Komentarze