Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Ogórki małosolne na sucho

 Ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne na sucho, są alternatywą, do tych robionych tradycyjnie w zalewie z dodatkiem soli. Największym ich plusem jest to, że są gotowe w zaledwie kilka godzin - rano robimy - na obiad jak znalazł. Wychodzą chrupiące i mocno czosnkowe, a do tego słone i nasycone koprem. Idealne, aby rozpocząć z nimi sezon grillowy.  

  • 1 kilogram ogórków gruntowych (najlepiej jak będą małe)

  • 1 łyżka soli gruboziarnistej

  • 5 ząbków czosnku

  • pęczek koperku




 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ogórki umyć, osuszyć i odciąć końcówki (dzięki temu ogórki stracą goryczkę i wytworzą sok, który rozpuści sól). Pociąć wzdłuż na połowę lub na cztery części, ewentualnie dodatkowo ukośnie na połowę (w zależności od wielkości ogórka). Tak przygotowane wrzucić do szklanego słoika - słoik można zastąpić dużą plastikową torebką na mrożonki z zapięciem strunowym.

Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę, koper posiekać.

Ogórki posypać solą, dodać czosnek i koper.

Wstrząsnąć słoikiem, aby wszystkie składniki równomiernie się rozeszły. Wstawić do lodówki na 5 godzin - co godzinę potrząsnąć słoikiem.

Po 5 godzinach ogórki są gotowe do spożycia, wtedy są twarde i lekko małosolne, po nocy przechowywania ich w lodówce zrobią się bardziej miękkie i intensywne w smaku.



SMACZNEGO ! 💗

 

 

 

Komentarze