Ogórki małosolne na sucho
Ogórki małosolne na sucho
Ogórki małosolne na sucho, są alternatywą, do tych robionych tradycyjnie w zalewie z dodatkiem soli. Największym ich plusem jest to, że są gotowe w zaledwie kilka godzin - rano robimy - na obiad jak znalazł. Wychodzą chrupiące i mocno czosnkowe, a do tego słone i nasycone koprem. Idealne, aby rozpocząć z nimi sezon grillowy.
1 kilogram ogórków gruntowych (najlepiej jak będą małe)
1 łyżka soli gruboziarnistej
5 ząbków czosnku
pęczek koperku
Ogórki umyć, osuszyć i odciąć końcówki (dzięki temu ogórki stracą goryczkę i wytworzą sok, który rozpuści sól). Pociąć wzdłuż na połowę lub na cztery części, ewentualnie dodatkowo ukośnie na połowę (w zależności od wielkości ogórka). Tak przygotowane wrzucić do szklanego słoika - słoik można zastąpić dużą plastikową torebką na mrożonki z zapięciem strunowym.
Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę, koper posiekać.
Ogórki posypać solą, dodać czosnek i koper.
Wstrząsnąć słoikiem, aby wszystkie składniki równomiernie się rozeszły. Wstawić do lodówki na 5 godzin - co godzinę potrząsnąć słoikiem.
Po 5 godzinach ogórki są gotowe do spożycia, wtedy są twarde i lekko małosolne, po nocy przechowywania ich w lodówce zrobią się bardziej miękkie i intensywne w smaku.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz