Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Smalec z cebulką i jabłkami

Smalec z cebulką i jabłkami

Dobrze przyprawiony, bogaty w smaku smalec idealnie sprawdzi się w chłodne jesienno-zimowe dni. Nic tak nie smakuje jak kromka świeżego domowego chleba posmarowana pachnącym wędzonką i smażoną cebulką smalcem. Za sprawą jabłek smalczyk jest słodkawy i mięsisty. Tani i szybki pomysł na smarowidło do kanapek w dawnym wiejskim stylu. Rewelacyjny na zimowe ogniska, ale też dobry jako imprezowa przystawka – wystarczy tylko przygotować deskę z kiszonymi ogórkami, cienko pokrojoną słoninką, cebulką oraz właśnie smalcem, do tego chrupiący świeży chleb i deska smaków z pewnością nakarmi gości. Czasami te najprostsze smaki są po prostu najlepsze. 

  • 800 g słoniny (bez skóry!)

  • 3 duże cebule

  • 3 duże jabłka

  • 150 g boczku wędzonego lub wędzonki pociętej w drobniutkie kawałki

  • 2 łyżeczki soli

Słoninę zmielić maszynką do mięsa lub pokroić w drobną kosteczkę (aby lepiej się kroiła można na 15-20 minut wrzucić do zamrażarki). Wrzucić na patelnię, dodać sól i topić na malutkim ogniu przez około 20 minut. 



 

 

 

 

 

 

Gdy skwarki będą jeszcze jasne, ale zacznie gdzieniegdzie pojawiać się na nich złoty kolor, dodać wówczas pocięte w kosteczkę cebule i wędzonkę lub boczek. Nie zwiększać mocy palnika, smalec potrzebuje kolejnych 15 minut wolnego pyrkania.



 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Zaglądać do niego co chwilę. Od czasu do czasu mieszać, aby topił się i przysmażał równomiernie. Gdy skwarki będą już w sam raz, wędzonka i cebulka również, to dodać jabłka obrane ze skóry i gniazd nasiennych, pocięte w sporą 2-3 cm kostkę. 



 

 

 

 

 

 

Mieszać delikatnie. Po wrzuceniu jabłek spadnie temperatura smalcu, ale to nic, jabłuszka będą przez 10-15 minut macerować się w tłuszczu i zrobią się na powierzchni szkliste. Jeśli po tym czasie jabłka nie zrobią się szkliste, należy smażyć do czasu, aż osiągną ten efekt. Wówczas możemy wyłączyć gaz, bo smalec jest gotowy. 



 

 

 

 

 

 

W miarę chłodny przekładać do słoików, zamknąć i schłodzić w lodówce. Podawać z chlebem najlepiej swego wypieku 😃:

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/09/domowy-chleb-z-pestkami.html


 

 

 

 

 

 

 

Taki smalec można przetrzymywać do 2 tygodni. 

SMACZNEGO ! 💗 


 

Komentarze