Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Szaszłyki z boczkiem i ziemniakami

Szaszłyki z boczkiem i ziemniakami

Szybki i prosty pomysł na obiad, gdy w głowie pustka co zjeść. Te szaszłyki cieszą się uznaniem wśród dorosłych i dzieci. Nadają się na grilla, a pieczone w piekarniku też wyjdą doskonałe. Będą smakować wybornie podane z ulubioną surówką lub sosem. Pachnące, chrupiące i sycące !  

ziemniaki (najlepsze będą podłużne średniej wielkości)

boczek w kawałku wędzony lub parzony

oliwa

przyprawa do ziemniaków

dodatkowo: wykałaczki, papier do pieczenia


Ziemniaki obrać, umyć i ugotować al dente w osolonej wodzie (gotować około 15 minut).


 

 

 

 

 

 

 

Boczek pokroić w cienkie plasterki.


 

 

 

 

 

 

 

Ziemniaki po odgotowaniu odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. 

Po ostygnięciu każdy ziemniak pociąć w poprzek na plasterki o grubości około 0,5 cm.

Na wykałaczkę nadziewać na przemian ziemniaka z boczkiem (zaczynając i kończąc na ziemniaku).


 

 

 

 

 

 

 

Gotowe szaszłyki ułożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. 


 

 

 

 

 

 

 

Każdego szaszłyka polać oliwą i posypać przyprawą do ziemniaków.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut, następnie obrócić każdy szaszłyk na drugą stronę i zapiekać przez kolejne 15-20 minut. Szaszłyki muszą się zarumienić i zrobić chrupiące.

Dobrze smakują podane z sosem tzatziki:

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/09/sos-tzatziki.html 

 

SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze