Syrop z mięty
Syrop z mięty
30-40 gałązek mięty (najlepiej jak będą młode pędy)
2 litry wody
½ kg cukru
1 łyżka kwasku cytrynowego
1 cytryna
Gałązki mięty opłukać pod bieżącą wodą.
W dużym garnku zagotować wodę z kwaskiem, wrzucić gałązki mięty, pougniatać, aby wszystkie znajdowały się pod wodą. Dodać też obraną skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok.
Odstawić na 24h.
Po 24h usunąć gałązki mięty, przecedzić wywar przez sito, dodać cukier i zagotować. Spróbować do smaku, w razie potrzeby dodać kwasek cytrynowy.
Gorący syrop rozlać do butelek, żeby zaciągnęły, odstawić na noc do góry dnem. Butelki można przykryć ciepłym kocem.
Z podanej porcji wychodzi około 2l syropu.
SMACZNEGO ! 💗
💥Mięta jest najlepsza i najbardziej nadaje się do spożycia, zanim zakwitną kwiaty. Roślina kwitnąca, całą swoją moc oddaje kwiatom, zamiast listkom mięty. Syrop robimy z samych gałązek i listków bez ewentualnie kwitnących już kwiatów. Mięta regularnie podcinana, nie zakwitnie.
Komentarze
Prześlij komentarz