Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Syrop z mięty

 Syrop z mięty

  • 30-40 gałązek mięty (najlepiej jak będą młode pędy)

  • 2 litry wody

  • ½ kg cukru

  • 1 łyżka kwasku cytrynowego

  • 1 cytryna




 

 

  

 

Gałązki mięty opłukać pod bieżącą wodą.

W dużym garnku zagotować wodę z kwaskiem, wrzucić gałązki mięty, pougniatać, aby wszystkie znajdowały się pod wodą. Dodać też obraną skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok.


 

 

 

 

 

Odstawić na 24h.

Po 24h usunąć gałązki mięty, przecedzić wywar przez sito, dodać cukier i zagotować. Spróbować do smaku, w razie potrzeby dodać kwasek cytrynowy.

Gorący syrop rozlać do butelek, żeby zaciągnęły, odstawić na noc do góry dnem. Butelki można przykryć ciepłym kocem.

Z podanej porcji wychodzi około 2l syropu. 

SMACZNEGO ! 💗

💥Mięta jest najlepsza i najbardziej nadaje się do spożycia, zanim zakwitną kwiaty. Roślina kwitnąca, całą swoją moc oddaje kwiatom, zamiast listkom mięty. Syrop robimy z samych gałązek i listków bez ewentualnie kwitnących już kwiatów. Mięta regularnie podcinana, nie zakwitnie.

Komentarze