drobiowe ślimaki na patyku
Drobiowe ślimaki na patyku
Lubiane przez najmłodszych, ale i starsi nie pogardzą szaszłykami z piersi kurczaka lub indyka. Podane w formie zakręconych roladek w słodkiej marynacie. Cieszą nie tylko smakiem ale i wyglądem. Mimo, że szaszłyki to misz-masz składników i kolorów na patyku - tu przeważył minimalizm i wszystkie zniknęły z talerza. Dzisiaj podane ze smażonymi na chrupiąco kopytkami.
filet z kurczaka lub indyka
boczek surowo-wędzony (cienkie plastry)
marynata: miód, keczup, tabasco, sos sojowy
Do naczynia wlać składniki marynaty, dobrze rozmieszać, proporcji należy użyć wg. własnego gustu.
Filet pokroić na paski wzdłuż (o grubości ok. 1-2cm), zamarynować najlepiej przez całą noc.
Na każdy pasek filetu wzdłuż położyć plaster boczku i zakręcić ślimaczki, po trzy sztuki nabić na patyk do szaszłyków.
Piec w piekarniku (180 stopni) na papierze do wypieków do momentu aż się zaczną rumienić.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz