Potrawka z ryżu z chrupiącymi kawałkami kurczaka
Potrawka z ryżu z chrupiącymi kawałkami kurczaka
3 torebki ryżu
1 duża podwójna pierś z kury
1 duża cebula
3 większe marchewki
½ kilograma pieczarek
masło
mąka
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, vegeta
Pierś z kury pokroić w kostkę o wielkości około 1,5 x 1,5 cm, obsypać przyprawami (vegeta nie jest obowiązkowa, można też dodać przyprawę np. złocisty kurczak), każdy kawałek obtoczyć w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju, aż kurczak zacznie się rumienić, przełożyć do naczynia, w którym będziemy mieszać wszystkie składniki.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć, aż wyparuje woda z pieczarek, dodać łyżkę masła, doprawić. Wrzucić do usmażonego mięsa.
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, usmażyć do miękkości na maśle - masła dodać większą ilość aby marchewka się w nim dusiła, dodać soli i pieprzu do smaku.
W międzyczasie ugotować torebki ryżu.
Ugotowany ryż i gotową marchewkę połączyć z resztą składników, zamieszać.
Podawać z ulubioną surówką. U nas z tradycyjną surówką z pora, na którą przepis podaję niżej:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/03/surowka-z-pora-marchewki-i-jabka.html
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz