Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone
farsz:
1 duża pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szpinak (świeży lub mrożony - około 200 g)
- serek mascarpone 250 g
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz biały, przyprawa gyros
ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. mleka lub wody
- 2 łyżki masła lub 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- przyprawy: pół łyżeczki soli i cukru
Filet pokroić w małą kostkę, posypać przyprawą gyros. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z palnika, gdy mięso zacznie łapać złoty kolor.
Czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię, smażyć z odrobiną oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać po chwili do czosnku, zeszklić.
Wrzucić szpinak i smażyć, aż zrobi się miękki.
Do zwiędłego szpinaku dodać serek mascarpone i smażyć do momentu roztopienia serka.
Dorzucić kawałki kurczaka, posolić i posypać białym pieprzem.
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać mikserem lub przy użyciu blendera - ciasto musi być idealnie gładkie. Można odstawić na 10 minut, by odpoczęło (polecane w przypadku, gdy mleko było zimne). Na oleju smażyć cienkie naleśniki.
Na wystudzone lub też ciepłe naleśniki nakładać po pełnej łyżce farszu i zawijać w rulon.
W miseczce (dobrać wielkość, aby skręcony naleśnik nam się zmieścił) roztrzepać jajko, posolić. Wkładać rulon naleśnika w jajko, a następnie w bułkę tartą. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoto z obu stron.
Najlepiej smakują podane na ciepło.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz