Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Sprawdzone wielokrotnie i bardzo proste do zrobienia ciasto. Zawsze wychodzi puszyste, wilgotne i mocno owocowe. Ciasto ze śliwkami przykryte maślaną kruszonką będzie idealne na jesienno-zimowe wieczory do szklanki mleka lub ciepłej herbaty. Wyjątkowe smaki dzieciństwa - koniecznie do upieczenia w sezonie śliwkowym.
wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej
CIASTO:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (można zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
170g miękkiego masła lub margaryny
KRUSZONKA:
50g zimnego masła lub margaryny
3 łyżki cukru
80g mąki pszennej
DODATKOWO:
około 10-15 sztuk świeżych śliwek węgierek
(można też użyć śliwek ze słoika)
blacha o wymiarach około 24x24 cm
W pierwszej kolejności możemy przygotować kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki umieścić na blacie lum w misce i ucierać ręką, aż powstaną grudki. Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Do miski robota przełożyć masło oraz cukier i cukier waniliowy i ucierać do białości.
Do utartego masła dodać stopniowo po jednym jajku. Gdy masa będzie jednolita przesiać do niej mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Na wierzchu ułożyć przekrojone na połowę śliwki skórką do dołu.
Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec do „suchego patyczka” przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Podawać na zimno lub ciepło z gałką lodów lub szklanką mleka.
SMACZNEGO ! 💗
💥Taki rodzaj ciasta możemy upiec z różnymi ulubionymi owocami.
💥Do podkręcenia aromatu do kruszonki możemy dodać jedną łyżeczkę cynamonu.
Komentarze
Prześlij komentarz