Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Potrawka z ryżu z chrupiącymi kurczakiem i warzywami

 Potrawka z ryżu z chrupiącym kurczakiem i warzywami

  • 3 torebki ryżu (najlepszy będzie ryż typu Parboiled)

  • 1 duża podwójna pierś z kury (można zastąpić piersią z indyka)

  • 1 duża cebula

  • 3 większe marchewki

  • ½ kilograma pieczarek

  • 1 brokuł

  • masło, olej do smażenia

  • mąka

  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, vegeta

Pierś pokroić w kostkę o wielkości około 1,5 x 1,5 cm, obsypać przyprawami (vegeta nie jest obowiązkowa, można też dodać przyprawę np. złocisty kurczak), każdy kawałek obtoczyć w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju lub maśle, aż mięso zacznie się rumienić. Następnie przełożyć do naczynia, w którym będziemy mieszać wszystkie składniki.


 



 

 




 

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i marchewkę pokrojoną w cienkie paseczki. Smażyć, aż wyparuje woda z pieczarek. 



 

 

 

 

 

 

 

W międzyczasie brokuła pokroić na mniejsze różyczki i zblanszować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru. Gdy brokuł będzie już al dene, odcedzić i dodać go do reszty warzyw. Dodać łyżkę masła, doprawić. Chwilę wszystko razem przesmażyć.




 

 

 

 

 

 

 

Gotowe warzywa wrzucić do usmażonego mięsa. 



 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

W międzyczasie ugotować torebki ryżu według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany ryż i gotowe warzywa połączyć ze sobą, doprawić ostatecznie do smaku.

💥 Jeśli lubicie - do dania można dodać garść posiekanego koperku lub natki pietruszki.

SMACZNEGO ! 💗

 

 



Komentarze