Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Sok pomidorowo – jabłkowy

Sok pomidorowo – jabłkowy

Jeśli lubicie soki pomidorowe, to ten na pewno przypadnie do Waszego gustu. Naturalny sok pomidorowy to niezwykle smaczny i zdrowy napój. Wiadomo nie każdy go lubi, ma on niepowtarzalny smak do którego trzeba się przekonać. W wersji z jabłkiem smakuje zupełnie odmiennie, może w takim wydaniu przekona do siebie innych. 

  • 3 kg pomidorów (dowolne rodzaje)

  • 3 duże jabłka

    przyprawy:

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • zmielone płatki chili

Pomidory umyć i pokroić na kawałki, usunąć zdrewniałe środki.

Do większego garnka wlać trochę wody i wrzucić wszystkie pomidory, jeśli używacie pomidorków koktajlowych – wrzucić je w całości.



 

 

 

 

 

 

Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 1 godzinę na małej mocy palnika.

Gdy pomidory zupełnie już się rozgotują potłuc je w garnku tłuczkiem do ziemniaków, wówczas skórka z nich zejdzie, a zwłaszcza z tych koktajlowych i łatwiej będzie można je przetrzeć przez sito.

Potłuczone pomidory najpierw przerzucić na sito o większych oczkach, wówczas szybciej przeleci miąższ z sokiem i pestkami, a niechciana skórka pozostanie w sitku. 



 

 

 

 

 

Później przetrzeć raz jeszcze ale już na drobnym sitku. W ten sposób pozbędziemy się pestek.


 

 

 

 

 

 

 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody, rozgotować i zmiksować.


 


 

 

 

 

 

Przecier pomidorowy połączyć z przecierem z jabłek.


 


 

 

 

 

 

Przyprawić do smaku solą pieprzem i płatkami chilli. Dodawanie cukru nie zawsze jest konieczne, czasem pomidory i jabłka są tak słodkie, że cukier jest zbędny.

Wszystko wymieszać i zagotować. Rozlać do butelek i postawić do góry dnem, aby zaciągnęły.

Sok pomidorowo – jabłkowy najlepiej smakuje schłodzony.

SMACZNEGO ! 💗

💥Jeśli zwiększamy proporcje, to na każdy kolejny kilogram pomidorów dajemy jedno jabłko.

💥Za sprawą jabłkowego musu sok jest niezwykle aksamitny i gęsty, jeśli jednak bardziej odpowiada Wam rzadsza wersja takich soków, można w trakcie gotowania, jeszcze przed ostatecznym doprawieniem przyprawami, dodać do niego wody.



Komentarze