Drożdżówka z kruszonką cynamonową
Drożdżówka z kruszonką cynamonową
Jak sama nazwa wskazuje drożdżówka składa się z miękkiego i puszystego ciasta drożdżowego, które jest osypane dużą ilością cynamonowej kruszonki. Ciasto jest lekko słodkie, maślane w smaku i nieziemsko pachnie. Zacznij tylko je piec, a aromat przywoła do kuchni wszystkich domowników. Podana z ulubionym dżemem lub masłem i kubkiem kakao, to pełnowartościowe śniadanie zwłaszcza w chłodne poranki.
porcja na dużą blachę
100 g drożdży
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 szklanka oleju
4 szklanka mąki
¾ szklanka mleka
szczypta soli
kruszonka:
kostka masła, opcjonalnie margaryny dobrej jakości (lepiej mniej niż więcej)
1 szklanka mąki
½ szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu
- składniki kruszonki ugniatać do momentu ich połączenia się (muszą zacząć robić się grudki) i odstawić do lodówki
Wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności wrzucić do miski (jajka rozbełtać).
Odstawić na 3 godziny - ciasto powinno zacząć pracować.
Wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę.
Blachę wyłożyć papierem, ciasto wylać do blachy, odstawić na 10 minut, posypać kruszonką.
Piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175˚C.
SMACZNEGO ! 💗
💥Proporcje składników są podane na dużą blachę, możesz upiec drożdżówkę w keksówce, wówczas podziel składniki na połowę, nie zapomnij, żeby też kruszonkę zrobić z połowy produktów.
💥Jeśli lubisz owoce, możesz też dodać do ciasta np. maliny, borówki lub suszoną żurawinę.
Komentarze
Prześlij komentarz