Kalafior zapiekany z mięsem mielonym
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym
kalafior
1 kg mięsa mielonego
jajko
bułka tarta
przyprawa Maggi
sól, pieprz
ser żółty tarty
Kalafior pokroić na duże różyczki, odgotować w osolonej wodzie al. dente (przez około 10 minut).
Surowe mięso doprawić do smaku przyprawami – solą, pieprzem i przyprawą Maggi, dodać surowe jajko, dokładnie wymieszać.
Kalafior napełniać mięsem od dołu, do środka oraz na zewnątrz do połowy każdą różyczkę.
Wszystkie kawałki z osobna obtoczyć dokładnie w bułce tartej.
Całość ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, zapiekać w piekarniku przez około 30 minut.
Następnie wyjąć, wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać przez kolejne 10 – 15 minut.
Można podawać z ulubioną surówką lub sosem. U mnie dzisiaj słodki sos chili firmy TaoTao.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz