Medaliony z cukinii faszerowane mięsem mielonym
Medaliony z cukinii faszerowane mięsem mielonym
Cukinia dobrze komponuje się z mięsem mielonym, razem tworzą doskonały duet. Danie jest dość treściwe i pozwala na wykorzystanie przerośniętej cukinii z którą zazwyczaj nie wiemy co zrobić. To świetne urozmaicenie codziennych obiadów, a robi się ją niezwykle szybko.
1 duża cukinia
400g mielonego mięsa (wieprzowe lub drobiowe)
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
2 jajka
panierka:
- jajko
- mąka
- bułka tarta lub panierka panko
- olej do smażenia
przyprawy:
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
W tym przepisie najbardziej sprawdzi się cukinia z własnego ogródka, większa o średnicy około 10-15cm, która już posiada w środku pestki. Jeśli jest naprawdę przerośnięta i ma twardą skórę, najlepiej jest ją obrać.
Cukinię umyć, wysuszyć, odciąć jej boki i całą pokroić w plastry o grubości około 1 cm.
Środek każdego plastra cukinii wydrążyć kieliszkiem lub małą szklaneczką. Ta część będzie bezużyteczna, posiada pestki, więc ją po prostu wyrzucamy.
Do mięsa mielonego dodać wszystkie przyprawy, jajka, wycisnąć czosnek i posiekaną na drobno cebulę (cebulę można tez zmielić w blenderze). Wszystko dokładnie wymieszać.
Do wydrążonych środków cukinii nakładać doprawione mięso mielone dokładnie go upychając.
Gdy wszystkie plasterki będą już nafaszerowane mięsem, jeszcze raz wszystko delikatnie posolić.
Następnie z każdej strony cukinię obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i tartej bułce lub panierce panko.
Smażyć na patelni w większej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron. Moc palnika musi być średnia, aby mięso i cukinia mogły w środku się usmażyć.
Podawać na ciepło same lub ulubionym sosem np.
czosnkowym:https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/sos-czosnkowy.html
majonezowym:https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/05/sos-majonezowy-z-bazylia-i-suszonymi.html
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz