Kurczak Generała Tso
Kurczak Generała Tso
500 g udek kurczaka (bez kości i skóry)
olej do głębokiego smażenia
ciasto:
1½ łyżki sosu sojowego jasnego
½ łyżeczki pieprzu naturalnego
1 jajko
½ szkl. mąki ryżowej lub mąki kukurydzianej
woda
sos:
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
1 ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru
2 łyżki cukru
3 łyżki sosu sojowego
1 ½ łyżki octu ryżowego
½ szkl. wody
chilli suszone w płatkach
szczypior (opcjonalnie)
Kurczaka pokroić w większe kawałki (około 2,5x2,5 cm).
Składniki ciasta wymieszać, dodać tyle wody, aby ciasto było dość gęste. Włożyć kawałki kurczaka i mieszać, aż ciasto pokryje dokładnie mięso. Odstawić na 30 minut.
Do mniejszego garnuszka wlać olej. W gorącym oleju smażyć na chrupiąco kurczaka (kawałki wkładać do oleju pojedynczo, zapobiegnie to ich sklejaniu).
Połączyć składniki sosu, mieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Wlać do woka, mieszając gotować, aż zgęstnieje. Dodać kurczaka, wymieszać.
Od razu podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem. Posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz