Piklowana różowa cebula
Piklowana różowa cebula
Piklowana różowa cebula dodaje daniom nietuzinkowego charakteru i odrobinę wykwintności. Świetnie sprawdza się na kapkach, jako uzupełnienie tortilli, tacos, sałatek lub domowego tatara. Można ją przechowywać w lodówce dość długo, a z każdym dniem zanurzenia w zalewie jest jeszcze smaczniejsza.
2 małe czerwone cebule
50 g miodu
100 ml wody
6 goździków
kawałek kory cynamonu
50 ml octu jabłkowego
Wodę zagotować z goździkami i korą cynamonu. Odstawić do lekkiego wystudzenia, wymieszać z miodem. Do zimnego syropu miodowego dodać ocet jabłkowy i wymieszać.
Cebulę obrać, pociąć na ćwiartki lub ósemki i rozdzielić na pojedyncze warstwy.
Przygotować miskę z lodem i lodowatą wodą oraz sitko.
W garnuszku zagotować wodę, przełożyć cebulę do wrzątku i blanszować około 3-4 minut, następnie odcedzić cebulę na sitku i od razu przełożyć do miski z lodowatą wodą i kostkami lodu.
Po chwili odcedzić cebulę z zimnej wody i przełożyć do słoika, zalać zimną zalewą octowo-miodową. Odstawić na minimum 24 godziny.
Tak przygotowana cebula może stać w lodówce spokojnie 4 tygodnie, a nawet i dłużej.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz