Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Schab z żurawiną

Schab z żurawiną

  • 1-1½ kg schabu

  • 2 czerwone cebule

sos żurawinowy:

  • 1 słoiczek konfiturowy żurawinowej

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka maggi w płynie

  • 1 łyżka cukru brązowego

  • ½ łyżeczki białego pieprzu

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • ¼ szkl. wody

Schab pokroić w grubsze plastry (około 1-1,5 cm). Plastry posypać solą i pieprzem, obsmażyć na oleju na rozgrzanej patelni z obu stron. 



 

 

 

 

 

 

Mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy je zapiekać.

Na patelnię na której smażył się schab przełożyć cebulę, którą wcześniej pokroić w półtalarki, zeszklić.



 


 

 

 

 

 

Zeszkloną cebulę ułożyć na plastry mięsa.



 

 

 

 

 

 

W małym garnuszku przygotować sos żurawinowy wrzucając do niego wszystkie jego składniki – oprócz mąki i wody. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

 


 

 

 

 

 

 

Gorący sos przełożyć na mięso.



 

 

 

 

 

 

Do słoiczka po żurawinie wlać wodę i wsypać łyżkę mąki, zakręcić pokrywkę i energicznie zamieszać. Zawiesinę przelać na sos żurawinowy.





 

 

 

 

Zapiekać około 1 godzinę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


SMACZNEGO ! 💗

💥 Jeśli robimy większą porcję lub mamy mniejsze naczynie, to w naczyniu należy układać danie warstwami: mięso, cebula i sos. 


Komentarze