Schab z żurawiną
Schab z żurawiną
1-1½ kg schabu
2 czerwone cebule
sos żurawinowy:
1 słoiczek konfiturowy żurawinowej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka maggi w płynie
1 łyżka cukru brązowego
½ łyżeczki białego pieprzu
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
¼ szkl. wody
Schab pokroić w grubsze plastry (około 1-1,5 cm). Plastry posypać solą i pieprzem, obsmażyć na oleju na rozgrzanej patelni z obu stron.
Mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy je zapiekać.
Na patelnię na której smażył się schab przełożyć cebulę, którą wcześniej pokroić w półtalarki, zeszklić.
Zeszkloną cebulę ułożyć na plastry mięsa.
W małym garnuszku przygotować sos żurawinowy wrzucając do niego wszystkie jego składniki – oprócz mąki i wody. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
Gorący sos przełożyć na mięso.
Do słoiczka po żurawinie wlać wodę i wsypać łyżkę mąki, zakręcić pokrywkę i energicznie zamieszać. Zawiesinę przelać na sos żurawinowy.
Zapiekać około 1 godzinę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGO ! 💗
💥 Jeśli robimy większą porcję lub mamy mniejsze naczynie, to w naczyniu należy układać danie warstwami: mięso, cebula i sos.
Komentarze
Prześlij komentarz