Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Schabowy z kością

Schabowy z kością

Moczone w mleku lub tylko bite, panierowane w mące, jajku i bułce tartej, smażone na oleju lub smalcu. Mowa oczywiście o schabowym, a dla odmiany będzie z kością.

Obecność kości w schabie pełni naprawdę ważną funkcję, ponieważ zapobiega utracie wilgoci z mięsa, dzięki czemu schabowy zyskuje na soczystości i wyśmienitym smaku. Podany z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkiem małosolnym to prawdziwy majstersztyk 👌

  • 5 plastrów schabu z kością (grubość około 1,5 cm)

  • 3 jajka

  • bułka tarta

  • mąka

  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany

  • tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)

Do jajek dodać soli i pieprzu, roztrzepać.
 
Każdy kawałek mięsa delikatnie i z umiarem potłuc z każdej strony (ja tłukę przez folię spożywczą, aby mięso nie chlapało na boki😁). 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Potłuczony kawałek mięsa posypać solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, a następnie naciąć co centymetr przy samej kości, by mięso przy kości równomiernie się usmażyło. 
Aby mięso idealnie się usmażyło przed smażeniem musi osiągnąć temperaturę pokojową, najlepiej więc zapanierować mięso przyprawami i zostawić na około 2-3 godziny poza lodówką.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Przyprawiony już kotlet panierować klasycznie – w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzać większą ilość tłuszczu i smażyć schabowe na wolnym ogniu, aby się zarumieniły z obu stron.
 
Podawać z ziemniakami, ryżem, frytkami... U mnie dzisiaj z gniecionymi ziemniakami z piekarnika:
oraz z ogórkiem małosolnym:
SMACZNEGO ! 💗

 

Komentarze