Krem z pieczonych pomidorów
Krem z pieczonych pomidorów
Jest to jedna z bardziej aromatycznych zup jakie znam, łącząca pyszne pomidory z aromatem świeżych ziół. Jest zupą bardzo pożywną i bogatą w witaminy. Kusi nie tylko zapachem i smakiem, ale też aksamitną konsystencją. Co więcej pieczone świeże pomidory z dodatkiem czosnku i aromatycznych ziół to świetna baza do sosu pomidorowego, a że sezon na już naprawdę dojrzałe pomidory trwa - warto taki mus przygotować.
Zupa z pieczonych pomidorów smakuje wspaniale w połączeniu z podpieczoną bułką i masłem oraz kleksem śmietany.
1kg pomidorów (kolor i rodzaj dowolny)
1 cebula
1 marchew
6-8 ząbków czosnku
świeże zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn, świeże listki laurowe (kombinacja ziół jest dowolna)
700 ml bulionu warzywnego lub rosołu
8 łyżek oliwy z oliwek
sól, cukier i pieprz
makaron zacierka
dodatkowo: śmietana 18%, świeże zioła, grzanki
Przygotować naczynie w którym będziemy piec warzywa.
Pomidory pokroić na ćwiartki, usunąć z nich zdrewniałe części (pestki zostawić), jeżeli używamy pomidorków koktajlowych - zostawić je w całości.
Wszystkie pomidory przełożyć do naczynia, dodać pokrojoną na kawałki marchew i pokrojoną na ćwiartki cebulę, można też dołożyć paprykę.
Dodać ząbki czosnku (można nie obierać) i gałązki świeżych ziół, które można wepchnąć pomiędzy warzywa, wtedy mniej nam się spalą, a bardziej oddadzą swój aromat.
Wszystko posypać solą, cukrem i pieprzem.
Naczynie z warzywami wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.
W międzyczasie można przygotować bulion, jeśli na wywarze z mięsa, to należy to zrobić stosunkowo wcześniej, ale można ułatwić sobie ten proces i użyć dobrej jakości kostki rosołowej.
Gdy warzywa po upieczeniu będą już miękkie, odstawić je na chwilę do ostygnięcia, ale jeszcze z ciepłych pomidorów zdjąć skórki (koktajlowe pomidorki wycisnąć ze skórek, podobnie jak czosnek, jeśli zapiekaliśmy go w skórce). Zdrewniałe gałązki ziół usunąć, listki dla większego aromatu można zostawić w warzywach.
Do garnka w którym będziemy przygotowywać nasz krem odlać około 500 ml bulionu, zagotować i wsypać około 5 łyżek zacierki (można użyć już gotowej ze sklepu). Gotować do miękkości.
Warzywa dokładnie zblendować w kielichu lub za pomocą blendera ręcznego.
Gdy zacierka na bulionie będzie już ugotowana – przelać do niej mus pomidorowy. Wymieszać, jeśli wolicie zupę rzadszą, to można dodać pozostały bulion, jeśli gęstszą, to zostawić w takich proporcjach jak jest.
Przed podaniem udekorować listkami świeżych ziół i kleksem śmietany.
SMACZNEGO ! 💗
💥Jeśli lubisz dania pikantne do pieczenia możesz wrzucić ½ papryczki chilli.
Komentarze
Prześlij komentarz