Carpaccio z hummusem, granatem i rukolą
Carpaccio z hummusem, granatem i rukolą
Carpaccio z buraków smakuje nieźle, a do tego należy do tych dań zdecydowanie zdrowych. Hummus, który jest tu dodatkiem podkreśla smak i nadaje charakteru całej potrawie. Dobra opcja dla wegetarian oraz wegan z mnóstwem wartości odżywczych.
3 buraczki pieczone
1/3 szklanki hummusu
garść rukoli
½ granatu
2 łyżeczki czarnego sezamu
3 łyżki oleju sezamowego
Pieczone buraczki obrać i pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce.
Ułożyć na półmiskach.
Na wierzch wyłożyć hummus.
Na hummus wrzucić kilka liści rukoli i pestki granatu.
Posypać ziarnami sezamu i skropić olejem z sezamu.
SMACZNEGO ! 💗
💥Można użyć ziaren sezamu czarnych lub białych, albo zmieszać oba rodzaje, można też je uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę prażonymi.
Komentarze
Prześlij komentarz