Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Tarta figowa z filo

 Tarta figowa z filo

(forma ok. 30cm)

Słodko-słona tarta figowa wyłożona arkuszami filo, karmelizowaną cebulą, rozmarynem i serem gorgonzola jest pyszna i zachwyca. To świetny sposób na wykorzystanie fig późnym latem. Pikantny ser gorgonzola i rozmaryn zapewniają zrównoważone smaki, skropienie miodem na koniec podkreśla słodycz fig, zaś cienkie plasterki karmelizowanej cebuli tworzą piękny kontrast pomiędzy sobą. Oto, czego potrzebujesz.

  • połowa opakowania ciasta filo

  • 10 dojrzałych fig

  • 1 opakowanie pokruszonego sera Gorgonzola

  • 1 jajko

  • ¼ szklanki pełnego mleka

  • łyżka grubo posiekanych liści rozmarynu

  • 1 większa czerwona cebula

  • 1 łyżeczka brązowego cukru

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • ½ szklanki roztopionego masła

  • ¼ szklanki orzechów włoskich

  • miód lejący do skropienia

Jedną łyżkę masła roztopić na patelni na średnim lub małym ogniu. Dodać pokrojoną w paski cebulę, liście rozmarynu i jedną łyżeczkę brązowego cukru. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie wiotka i złocistobrązowa – od 10 do 15 minut. Dodać ocet balsamiczny i zdjąć z ognia.


 

 

 

 

 

 

W małej misce wymieszać mleko i jajko, aż masa będzie gładka.

Rozgrzać piekarnik do 190°C.

Formę do tarty posmarować roztopionym masłem.

Arkusze filo pokroić na kwadraty pasujące do formy do tarty.

Każdy arkusz posmarować roztopionym masłem, a następnie w formie ułożyć je jeden na drugim, wciskając go w spód. Filo będzie zwisać, ale zajmiemy się tym później.


 

 

 

 

 

 

Dodać pokruszony ser gorgonzola, wlać masę jajeczną i cebulę.



 

 

 

 

 



 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Na wierzchu ułożyć plasterki fig obok siebie. Mogą trochę wzajemnie się nakrywać.



 

 

 

 

 

Nadmiar ciasta odciąć nożyczkami, zostawiając go trochę ponad formę.

Piec, aż ciasto filo będzie złociste, a masa jajeczna puszysta - przez 25 do 30 minut. Jeśli wygląda na to, że na wierzchu jest za dużo płynu, wszystko jest w porządku – wszystko stężeje po wyjęciu z piekarnika.

Podawać z odrobiną miodu i orzechami włoskimi, można posypać świeżymi liśćmi rozmarynu.

Tartę można jeść na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

 

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze