Przejdź do głównej zawartości
Tarta figowa z filo
Tarta
figowa z filo
(forma
ok. 30cm)
Słodko-słona tarta figowa wyłożona arkuszami filo, karmelizowaną cebulą, rozmarynem i serem gorgonzola jest pyszna i zachwyca. To świetny sposób na wykorzystanie fig późnym latem. Pikantny ser gorgonzola i rozmaryn zapewniają zrównoważone smaki, skropienie miodem na koniec podkreśla słodycz fig, zaś cienkie plasterki karmelizowanej cebuli tworzą piękny kontrast pomiędzy sobą. Oto, czego potrzebujesz.
połowa
opakowania ciasta filo
10
dojrzałych fig
1
opakowanie pokruszonego sera Gorgonzola
1
jajko
¼
szklanki pełnego mleka
łyżka
grubo posiekanych liści rozmarynu
1
większa czerwona cebula
1
łyżeczka brązowego cukru
1
łyżka octu balsamicznego
½
szklanki roztopionego masła
¼
szklanki orzechów włoskich
miód
lejący do skropienia
Jedną
łyżkę masła roztopić na patelni na średnim lub małym ogniu.
Dodać pokrojoną w paski cebulę, liście rozmarynu i jedną
łyżeczkę brązowego cukru. Smażyć, od czasu do czasu mieszając,
aż cebula będzie wiotka i złocistobrązowa – od 10 do 15 minut.
Dodać ocet balsamiczny i zdjąć z ognia.
W
małej misce wymieszać mleko i jajko, aż masa będzie gładka.
Rozgrzać
piekarnik do 190°C.
Formę
do tarty posmarować roztopionym masłem.
Arkusze
filo pokroić na kwadraty pasujące do formy do tarty.
Każdy
arkusz posmarować roztopionym masłem, a następnie w formie ułożyć
je jeden na drugim, wciskając go w spód. Filo będzie zwisać, ale
zajmiemy się tym później.
Dodać
pokruszony ser gorgonzola, wlać masę jajeczną i cebulę.
Na
wierzchu ułożyć plasterki fig obok siebie. Mogą trochę wzajemnie się nakrywać.
Nadmiar
ciasta odciąć nożyczkami, zostawiając go trochę ponad formę.
Piec,
aż ciasto filo będzie złociste, a masa jajeczna puszysta - przez
25 do 30 minut. Jeśli wygląda na to, że na wierzchu jest za dużo
płynu, wszystko jest w porządku – wszystko stężeje po wyjęciu
z piekarnika.
Podawać
z odrobiną miodu i orzechami włoskimi, można posypać świeżymi
liśćmi rozmarynu.
Tartę
można jeść na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz