Suszone przegryzki z kurczaka "jerky"
Suszone przegryzki z kurczaka "jerky"
3 spore połówki piersi z kury
½ szkl. cukru
1 płaska łyżka soli
1 łyżka soli peklowej
½ łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą
½ łyżeczki czosnku suszonego
½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
½ łyżeczki ostrej papryki
sól czosnkowa w młynku
pieprz w młynku
Połówki piersi umyć i osuszyć. Ewentualne usunąć błony.
Dno naczynia posypać cukrem, ułożyć mięso i zasypać resztą cukru.
Zakryć naczynie i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Co jakiś czas
zlewać wytworzony sok. Po 24 godzinach mięso umyć i osuszyć.
Naczynie należy też umyć i wysuszyć.
Wymieszać resztę przypraw. Zmieszane przyprawy wsypać na dno naczynia i ułożyć w nim mięso. Wstawić do lodówki na 3 dni, każdego dnia obracać każdy kawałek mięsa 2 razy dziennie, za każdym razem obrócone mięso posypać delikatnie solą czosnkową i pieprzem w młynku i tak przez 2 dni.
Drugiego dnia wyjąć mięso.
Każdy kawałek pokroić wzdłuż na paski o grubości około 1 - 1,5 cm. Nabić po kilka pasków na patyczek do szaszłyków zachowując odstęp.
Następnie patyczki zahaczyć na ruszt piekarnika i włożyć do piekarnika nagrzanego do 80°C, pod spód postawić pustą blaszkę, aby ewentualnie soki z mięsa na nią ściekały.
Przegryzki suszyć przez około 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 50 stopni, włączyć termoobieg i suszyć kolejne 4 godziny (można dłużej ale trzeba sprawdzać, aby mięso nie zrobiło się zbyt twarde). Suszenie odbywa się przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika.
Po wysuszeniu można jeszcze przez całą noc zostawić mięso w piekarniku do podsuszenia lub przewiesić w jakieś przewiewne miejsce.
Gotowe kawałki przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
SMACZNEGO ! 💗
💥Mięso możecie pociąć w jeszcze cieńsze paski i wydłużyć proces suszenia, wówczas jerky będą idealnie cienkie i twardo-gumowe, zupełnie inne, musicie sami wypróbować i stwierdzić który rodzaj bardziej przypadnie do Waszego gustu.
Komentarze
Prześlij komentarz