Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Suszone przegryzki z kurczaka "jerky"

 Suszone przegryzki z kurczaka "jerky"

  • 3 spore połówki piersi z kury

  • ½ szkl. cukru

  • 1 płaska łyżka soli

  • 1 łyżka soli peklowej

  • ½ łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą

  • ½ łyżeczki czosnku suszonego

  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

  • ½ łyżeczki ostrej papryki

  • sól czosnkowa w młynku

  • pieprz w młynku

Połówki piersi umyć i osuszyć. Ewentualne usunąć błony. 

Dno naczynia posypać cukrem, ułożyć mięso i zasypać resztą cukru.


 

 

 

 

 

 

 

Zakryć naczynie i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Co jakiś czas zlewać wytworzony sok. Po 24 godzinach mięso umyć i osuszyć.




 

 

 

 

 

 

Naczynie należy też umyć i wysuszyć.

Wymieszać resztę przypraw. Zmieszane przyprawy wsypać na dno naczynia i ułożyć w nim mięso. Wstawić do lodówki na 3 dni, każdego dnia obracać każdy kawałek mięsa 2 razy dziennie, za każdym razem obrócone mięso posypać delikatnie solą czosnkową i pieprzem w młynku i tak przez 2 dni. 


 

 

 

 

 

 

 

Drugiego dnia wyjąć mięso.



 

 

 

 

 

 

Każdy kawałek pokroić wzdłuż na paski o grubości około 1 - 1,5 cm. Nabić po kilka pasków na patyczek do szaszłyków zachowując odstęp.



 

 

 

 

 

 

Następnie patyczki zahaczyć na ruszt piekarnika i włożyć do piekarnika nagrzanego do 80°C, pod spód postawić pustą blaszkę, aby ewentualnie soki z mięsa na nią ściekały.


 

 

 

 

 

 

 

Przegryzki suszyć przez około 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 50 stopni, włączyć termoobieg i suszyć kolejne 4 godziny (można dłużej ale trzeba sprawdzać, aby mięso nie zrobiło się zbyt twarde). Suszenie odbywa się przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. 

Po wysuszeniu można jeszcze przez całą noc zostawić mięso w piekarniku do podsuszenia lub przewiesić w jakieś przewiewne miejsce.

Gotowe kawałki przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. 

SMACZNEGO ! 💗 

💥Mięso możecie pociąć w jeszcze cieńsze paski i wydłużyć proces suszenia, wówczas jerky będą idealnie cienkie i twardo-gumowe, zupełnie inne, musicie sami wypróbować i stwierdzić który rodzaj bardziej przypadnie do Waszego gustu.




Komentarze