Rukola z kurczakiem i smażonym camembertem
Rukola z kurczakiem i smażonym camembertem
rukola
filet z kurczaka
ser camembert
suszona żurawina
przyprawy do kurczaka:
- papryka słodka
- papryka ostra
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- sezam biały lub czarny
- olej do smażenia
sos:
- miód
- oliwa z oliwek
- musztarda
- sok z cytryny
- sól
Na talerz ułożyć umytą i osuszoną rukolę.
Filet oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć wszystkimi przyprawami i usmażyć na oleju do zezłocenia. Gotowy filet wrzucić do miseczki z sezamem i wymieszać, aby sezam oblepił kawałki kurczaka.
Ser pociąć w trójkąty i każdy kawałek osobno położyć na rozgrzaną suchą patelnię (kłaść tą stroną bez skórki), prażyć, aby każdy kawałek zaczął nabierać koloru (za szybko nie obracać na drugą stronę, gdyż ser może wypłynąć i zacząć się przyklejać, trzeb dać mu chwilę aby się ściął).
Żurawinę zalać wrzątkiem na około 15 minut, aby spęczniała i zrobiła się bardziej miękka. Następnie odcedzić i osuszyć.
Na rukolę rozłożyć kurczaka.
Dodać usmażony ser.
Rozłożyć żurawinę.
Wszystko polać sosem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz