Kuskus perłowy w 5-ciu smakach
Kuskus perłowy w 5-ciu smakach
Jest to szalenie proste i szybkie danie, które przygotujesz z kilku niedrogich i łatwo dostępnych składników, a cała potrawa smakuje orientalnie, a to za sprawą chińskiej przyprawy "5 smaków", która nadaje daniom bardzo charakterystycznego wyrazu. Znajdziesz tu pełen wachlarz smaków: od słodkości, słoności, ostrości, po orzeźwienie i smak orientu!
400g kuskusa perłowego
500g mięsa z łopatki lub filet z kurczaka lub indyka
1 opakowanie mrożonej chińskiej mieszanki warzyw
olej
mąka
woda
kostka rosołowa lub bulionetka
marynata do mięsa:
- 2 łyżeczki przyprawy "chińskiej 5 smaków"
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- przyprawa w płynie Maggi
- sól
- pieprz
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić przyprawą "5 smaków", sosem sojowym, Maggi w płynie, solą i pieprzem, zostawić na około 30 minut (można też na całą noc w lodówce).
Następnie
każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące i usmażyć na patelni z dodatkiem
oleju. Smażyć do momentu, aż mięso zacznie się rumienić.
Gotowe kawałki mięsa przerzucić do większego garnka, dodać kostkę rosołową lub bulionetkę. Zalać wodą aby sięgała nad powierzchnię mięsa i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i pozostawić pod przykryciem, aby się gotowały przez około 40 minut (jeśli użyjemy mięso drobiowe, możemy skrócić czas gotowania do 30 minut, gdyż jest bardziej delikatne i szybciej nam się ugotuje). Od czasu do czasu zamieszać.
Do mięsa wsypać kaszę, wymieszać, poziom wody musi sięgać nieco ponad kaszę, jeśli jest jej za mało, należy uzupełnić, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Na koniec dodać mieszankę warzyw. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut - a w zasadzie do momentu, aż zrobią się al dente. Od czasu do czasu zamieszać.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz