Rukola z gruszką, serem gorgonzola i szynką parmeńską
Rukola z gruszką, serem gorgonzola i szynką parmeńską
Kombinacja, która nigdy się nie nudzi ! Połączenie sera pleśniowego z soczystą gruszką i prażonymi orzechami jest absolutnie trafionym składem. Dobór wysokiej jakości składników i odpowiednie ich połączenie pozwoli nam cieszyć się wspaniałym smakiem. Jest to również doskonała alternatywa dla sałatek z majonezem.
rukola
ser gorgonzola
gruszka (bardzo dojrzała)
szynka parmeńska
pestki prażone słonecznika lub orzechy włoskie (uprażone)
SOS:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprzem
wszystkie składniki mieszać rózgą do momentu, aż sos delikatnie zacznie gęstnieć
Rukolę wyłożyć na talerzu.
Nie ma potrzeby obierać gruszki, wystarczy ją dokładnie umyć, a później pokroić w kostkę, plasterki, ćwiartki - jak lubisz, ale bardziej na mniejsze kawałki, następnie rozłożyć na rukoli.
Ser pokroić w kostkę i posypać nim po wierzchu gruszki. Szynkę porwać na mniejsze kawałki i wcisnąć między ser i gruszkę.
Przed podaniem polać dobrze wstrząśniętym sosem i posypać pestkami lub orzechami.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz