Papryka po chorwacku (w zalewie musztardowo-miodowej)
Papryka po chorwacku (w zalewie musztardowo-miodowej)
W Chorwacji jest klasyczną sałatką do słoików na zimę, stąd też nazwa "papryka po chorwacku". Jaki ma smak? Słodycz miodu przełamuje wytrawna nuta musztardy, a do tego jest idealnie chrupka. Papryka podana w takiej formie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich dań mięsnych lub kanapek. A w dodatku świetnie ubarwi półki naszej spiżarni.
10-12 dużych mięsistych czerwonych papryk (można użyć innych kolorów)
Zalewa I:
200 ml wody
150 ml octu
½ szkl. cukru
1 łyżka soli
15-20 ziaren kolorowego pieprzu
6-8 liści laurowych
Zalewa II:
220 g musztardy (ulubionej)
3 łyżki miodu (oryginalny przepis mówi, aby dodać 1 łyżkę miodu albo w ogóle, ja lubię paprykę na słodko więc zmieniłam proporcje - dałam trzy łyżki miodu i to pełne ! )
200 ml oleju
Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki dowolnej szerokości (wzdłuż).
W dużym garnku wymieszać składniki zalewy I, dodać wszystkie przyprawy i podgrzewać, aż cukier i sól się rozpuszczą.
Następnie dodać pokrojoną paprykę (będzie się wydawało, że zalewy jest zbyt mało, ale papryka w międzyczasie puści soki i proporcje będą się zgadzać). Garnek przykryć i kiedy wszystko zacznie się gotować należy mieszać paprykę co jakiś czas. Po około 5-7 minutach, kiedy papryka zmięknie (pilnować, żeby nie zrobiła się całkowicie miękka, musi być lekko chrupiąca) należy ją odcedzić i wybrać kulki pieprzu oraz liście laurowe.
Musztardę dokładnie zmieszać z olejem i miodem (czyli wszystkie składniki zalewy II), można do tego użyć rózgi, składniki muszą ładnie się połączyć.
Paprykę wystudzić, a po ostudzeniu wymieszać w dużej misce razem z sosem miodowo-musztardowym.
Nakładać do czystych słoiczków upychając, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni. Mocno zakręcać. Z tej porcji wyjdą 4 słoiki po około 330ml.
Nie ma potrzeby pasteryzowania !
Przechowywać w chłodnym miejscu.
W takiej formie w chłodnym miejscu przetrwa zimę.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz