Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Papryka po chorwacku (w zalewie musztardowo-miodowej)

Papryka po chorwacku (w zalewie musztardowo-miodowej)

W Chorwacji jest klasyczną sałatką do słoików na zimę, stąd też nazwa "papryka po chorwacku". Jaki ma smak? Słodycz miodu przełamuje wytrawna nuta musztardy, a do tego jest idealnie chrupka. Papryka podana w takiej formie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich dań mięsnych lub kanapek. A w dodatku świetnie ubarwi półki naszej spiżarni.

  • 10-12 dużych mięsistych czerwonych papryk (można użyć innych kolorów)

Zalewa I:

200 ml wody

150 ml octu

½ szkl. cukru

1 łyżka soli

15-20 ziaren kolorowego pieprzu

6-8 liści laurowych

Zalewa II:

220 g musztardy (ulubionej)

3 łyżki miodu (oryginalny przepis mówi, aby dodać 1 łyżkę miodu albo w ogóle, ja lubię paprykę na słodko więc zmieniłam proporcje - dałam trzy łyżki miodu i to pełne ! )

200 ml oleju

Paprykę należy umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki dowolnej szerokości (wzdłuż). 


 


 

 

 

 

 

W dużym garnku wymieszać składniki zalewy I, dodać wszystkie przyprawy i podgrzewać, aż cukier i sól się rozpuszczą. 



 

 

 

 

 

 

Następnie dodać pokrojoną paprykę (będzie się wydawało, że zalewy jest zbyt mało, ale papryka w międzyczasie puści soki i proporcje będą się zgadzać). Garnek przykryć i kiedy wszystko zacznie się gotować należy mieszać paprykę co jakiś czas. Po około 5-7 minutach, kiedy papryka zmięknie (pilnować, żeby nie zrobiła się całkowicie miękka, musi być lekko chrupiąca) należy ją odcedzić i wybrać kulki pieprzu oraz liście laurowe.

Musztardę dokładnie zmieszać z olejem i miodem (czyli wszystkie składniki zalewy II), można do tego użyć rózgi, składniki muszą ładnie się połączyć.

Paprykę wystudzić, a po ostudzeniu wymieszać w dużej misce razem z sosem miodowo-musztardowym.

Nakładać do czystych słoiczków upychając, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni. Mocno zakręcać. Z tej porcji wyjdą 4 słoiki po około 330ml.

Nie ma potrzeby pasteryzowania !

Przechowywać w chłodnym miejscu. 

W takiej formie w chłodnym miejscu przetrwa zimę.

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze