Fasolka szparagowa z winegretem
Fasolka szparagowa z winegretem
fasolka szparagowa (dowolny kolor) spora garść
3 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
czarne oliwki (mały słoiczek)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować, aż będzie miękka, ale nadal sprężysta.
W międzyczasie pokroić cebulę w półtalarki, usmażyć na oliwie na lekko złoty kolor, dodać sok z cytryny.
Wrzucić odcedzoną fasolkę.
I na koniec pokrojone oliwki, krótko zamieszać.
Danie zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem – można podawać na ciepło, jednak najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki przejdą sobą nawzajem.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz