Guacamole
Guacamole
Dla jednych sos z awokado, dla drugich dip lub po prostu pasta, a mowa o guacamole. Jego ojczyzną jest Meksyk i bez wątpienia guacamole jest tradycyjnym elementem meksykańskiej kuchni. Swój intensywny, zielony kolor zawdzięcza dojrzałemu awokado, które jest głównym składnikiem pasty. Wiedząc, jak zrobić guacamole, mamy gotowy pomysł na wieczór filmowy lub spotkanie w gronie przyjaciół. Można je podawać do kanapek, nachosów, krakersów czy tortilli, a nawet do warzyw pokrojonych w słupki oraz mięsa z grilla. Odmian guacamole jest naprawdę sporo – to tylko od Was zależy co dodacie i jak przyprawicie. Ja najbardziej lubię klasyczne z dodatkiem czosnku. Czasem urozmaicam płatkami chili lub świeżą kolendrą 🥑🥑
2 dojrzałe awokado
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz świeżo zmielony - do smaku
Awokado umyć, przeciąć na połowę, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ.
Rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Wymieszać.
Guacamole świetnie nadaje się do:
- chipsów typu nachos
- różnego rodzaju grzanek np.:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/12/grzanka-chleba-z-jajecznica-awokado-i.html
- do tostów:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/03/tosty-z-boczkiem-jajkiem-i-awokado.html
- do domowych tortilli:
https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/04/chrupiace-trojkaty-z-tortilli.html
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz