Szpinak z camembertem, winogronem i orzechem
Szpinak z camembertem, winogronem i orzechem
szpinak
ser camembert
winogron różowy
orzechy włoskie
sos: sok z cytryny, musztarda dijon, miód, sól, pieprz naturalny, oliwa z oliwek
Najpierw można zrobić sos.
Sok z cytryny wycisnąć, dodać musztardę, miód, sól i pieprz - proporcje dowolne, dodawać i w międzyczasie degustować, wymieszać przez chwilę rózgą. Oliwę wlewać delikatnie po brzegu, mieszać rózgą do momentu aż sos zacznie robić się gęsty. Oliwy dodać tyle, żeby powstała porcja wystarczyła nam na polanie naszej sałatki.
Szpinak rozłożyć na talerzu. Delikatnie skropić sosem.
Ser pociąć na mniejsze kawałki, rozłożyć na szpinaku.
Winogron przeciąć na połowę, wydrążyć pestki, poukładać między kawałkami sera.
Polać sosem.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Schłodzić i rozsypać po całej sałatce.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz