Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Babka z cukinii

Babka z cukinii

  • 1 duża cukinia

    (po starkowaniu ma być około 3 szkl.)
  • 250 g sera żółtego (musi być miękki)

  •  400 g wędzonego boczku

    (można zastąpić też kiełbasą lub dodać połowę jednego i drugiego)
  • 1 duża cebula

    (można zastąpić cebulką prażoną – około garść)
  • 3 jajka

  • ½ szkl. oleju

  • 2 szkl. mąki pszennej

  • 1½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.d.p.

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • gałka muszkatołowa

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na odrobinie oleju, gdy się lekko zarumieni dodać cebulę pokrojoną w kostkę – wszystko razem przesmażyć.


 


 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Cukinię umyć, obrać ze skórki, przeciąć w pół i łyżką wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


 


 

 

 

 

 

Jajka roztrzepać, dodać do nich ser, który wcześniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


 

 


 

 

 

 

Wszystkie składniki z przepisu wrzucić do jednej miski, dokładnie wymieszać.

Po zmieszaniu na chwilę odstawić, aby proszek do pieczenia zaczął pracować.

Blaszkę 24x28 (zmieści się też w tradycyjnej keksówce) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.


 


 

 

 

 

 

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200˚C, piec przez około 40 minut do godziny.

Po upieczeniu kroić w plastry o grubości około 1 cm. Można jeść na ciepło i na zimno .

SMACZNEGO ! 💗


Komentarze