Babka z cukinii
Babka z cukinii
1 duża cukinia
(po starkowaniu ma być około 3 szkl.)
250 g sera żółtego (musi być miękki)
400 g wędzonego boczku
(można zastąpić też kiełbasą lub dodać połowę jednego i drugiego)
1 duża cebula
(można zastąpić cebulką prażoną – około garść)
3 jajka
½ szkl. oleju
2 szkl. mąki pszennej
1½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.d.p.
1 płaska łyżeczka soli
gałka muszkatołowa
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na odrobinie oleju, gdy się lekko zarumieni dodać cebulę pokrojoną w kostkę – wszystko razem przesmażyć.
Cukinię umyć, obrać ze skórki, przeciąć w pół i łyżką wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka roztrzepać, dodać do nich ser, który wcześniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wszystkie składniki z przepisu wrzucić do jednej miski, dokładnie wymieszać.
Po zmieszaniu na chwilę odstawić, aby proszek do pieczenia zaczął pracować.
Blaszkę 24x28 (zmieści się też w tradycyjnej keksówce) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200˚C, piec przez około 40 minut do godziny.
Po upieczeniu kroić w plastry o grubości około 1 cm. Można jeść na ciepło i na zimno .
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz