Sałatka z grillowanym kurczakiem, awokado i granatem
Sałatka z grillowanym kurczakiem, awokado i granatem
Aromatyczne grillowane kawałki kurczaka, chrupiąca sałata, kremowe awokado, a do tego pomidorki koktajlowe i ziarna granatu. To wszystko polane sosem balsamicznym i posypane skarmelizowanymi włoskimi orzechami. Ta sałatka będzie idealna do pracy lub na spotkania ze znajomymi. Będzie pysznie, tak jak lubisz 😍
sałata lodowa
rukola
½ piersi z kurczaka
awokado
pomidorki koktajlowe (użyłam żółtych)
granat
sok z cytryny
orzechy włoskie
cukier brązowy
sos balsamiczny (ulubiony smak)
marynata do kurczaka:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu chilli słodko-kwaśnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu winnego białego
½ łyżeczki ostrej musztardy
½ łyżeczki kurkumy
świeżo zmielony pieprz
sól
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski.
Wymieszać wszystkie składniki marynaty i wrzucić do niej kawałki mięsa, odstawić na około 1 godzinę do lodówki (można tez na całą noc).
Zamarynowane kawałki kurczaka zgrillować na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub zwykłym.
Sałatę umyć, oczyścić i porwać na małe kawałki, ułożyć na płaskim talerzu, dodać garść rukoli i polać oliwą z oliwek.
Ułożyć zgrillowane kawałki kurczaka.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, skórkę i pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny i rozłożyć między kurczakiem.
Dodać pokrojone pomidorki.
Posypać granatem.
Na patelni uprażyć orzechy włoskie, jak już będą prawie gotowe, posypać je cukrem brązowym, gdy zacznie się karmelizować zdjąć patelnię z palnika, wystudzić.
Sałatkę polać sosem balsamicznym i posypać skarmelizowanymi orzechami.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz