Żeberka soczyste w piwie
Żeberka soczyste w piwie
2 paski żeberek
1 czerwona cebula
1/3 szklanki piwa
marynata:
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju
1 łyżeczka papryki wędzonej
szczypta płatków chilli
pieprz
sól
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marynatą dokładnie wysmarować wszystkie żeberka. Przykryć i odstawić do lodówki na około godzinę – można też zostawić do marynowania na całą noc.
W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć żeberka razem z całą marynatą. Pomiędzy żeberka włożyć cebulę pociętą w grubsze pióra. Na koniec wszystko zalać piwem.
Przykryć naczynie i dusić w piekarniku do miękkości w 200°C (przez około godzinę).
Gdy żeberka będą już miękkie, ułożyć wszystkie na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, polać sosem z naczynia i zapiekać przez około 15 minut z funkcją termoobiegu.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz