Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Żeberka soczyste w piwie

 Żeberka soczyste w piwie

  • 2 paski żeberek

  • 1 czerwona cebula

  • 1/3 szklanki piwa

marynata:

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka musztardy

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • szczypta płatków chilli

  • pieprz

  • sól

 Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.

 



 

 

 

 


Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marynatą dokładnie wysmarować wszystkie żeberka. Przykryć i odstawić do lodówki na około godzinę – można też zostawić do marynowania na całą noc. 



 

 

 

 

 

 

W dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć żeberka razem z całą marynatą. Pomiędzy żeberka włożyć cebulę pociętą w grubsze pióra. Na koniec wszystko zalać piwem.


 


 

 

 

 

 

 

Przykryć naczynie i dusić w piekarniku do miękkości w 200°C (przez około godzinę).



 

 

 

 

 

 

Gdy żeberka będą już miękkie, ułożyć wszystkie na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, polać sosem z naczynia i zapiekać przez około 15 minut z funkcją termoobiegu. 


 SMACZNEGO ! 💗




Komentarze