Kurczak z fetą i migdałami
Kurczak z fetą i migdałami
Sałatki z kurczakiem są nie tylko bardzo smaczne, ale przede wszystkim na długo zaspokajają poczucie głodu i z powodzeniem mogą zastąpić obiad w pracy. W dzisiejszej propozycji poza aromatycznym kurczakiem znajdziecie również soczyste pomidory, słoną fetę oraz chrupiące, prażone płatki migdałów. Całość zatopiona w sosie czosnkowym.
filet z kurczaka
ser feta
pomidory
płatki migdałowe lub migdały w całości
przyprawa gyros
Filet z kurczaka pokroić na 3-4 większe kawałki, oprószyć przyprawą „gyros” i albo obsmażyć na patelni z obu stron na złoto lub też upiec w rękawie w piekarniku /piec przez około 20 minut/. Następnie pokroić w kostkę około 1x1 cm. Można też od razu surowe mięso pokroić na kawałki, posypać przyprawą i usmażyć na złoto na patelni z odrobiną oleju. Pozostawić do wystygnięcia.
W salaterce kolejno układać składniki:
obsmażony kurczak
ser feta pokrojony w kostkę wielkości kawałków kurczaka
pomidory pokrojone w większe kawałki lub ósemki
Całość zalać sosem czosnkowym, posypać płatkami migdałów lub migdałami uprażonymi na suchej patelni z odrobiną soli.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz