Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Korzenno-cytrusowe kostki do herbaty

Korzenno-cytrusowe kostki do herbaty

Świetna mikstura na odporność, która zawiera w składzie: imbir, kurkumę, cynamon, anyż, goździki, cytrynę i pomarańczę. Wszystko mocno zblendowane na gładką papkę i zamrożone, żeby cieszyć się smakiem i aromatem przez całą zimę. Kostki korzenno-cytrusowe, to istna bomba witamin, wzmocnią Twoją odporność, wspomogą leczenie przeziębienia i poprawią złe samopoczucie. Taki sposób przyrządzenia pozwoli też zaoszczędzić mnóstwo czasu, wystarczy wyjąć kostkę z zamrażarki zalać gorącą wodą lub wrzucić ją do zaparzonej herbaty. Później tylko posłodzić łyżeczką miodu i gotowe. Dla ozdoby można dodatkowo wrzucić plaster cytryny lub pomarańczy. Można też miksować dowolnie i dodawać inne ulubione przyprawy lub zioła np. listki mięty, rozmarynu, limonkę czy nawet suszone jabłka - wszystko będzie tworzyć świetny napój na zimowe długie wieczory.

  • 3 cytryny

  • 2 pomarańcze

  • kawałek korzenia imbiru (około 6 cm)

  • kawałek korzenia kurkumy

  • kilka gwiazdek anyżu

  • 4 szczypty goździków

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego


 

 

 

 

 

Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na mniejsze kwaki razem ze skórką, jeśli się pojawią w nich pestki to wyjąć. Pokrojone cytrusy wrzucić do blendera. Dodać obrany imbir i kurkumę (można używać rękawiczek, gdyż korzeń kurkumy strasznie farbuje ręce na żółto) też pokrojone na mniejsze kawałki oraz resztę składników: anyż, goździki, cukier i cynamon.


 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

Miksować na gładką masę, jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać wody.

Powstałą miksturę wlać do pojemników na lód i wstawić do zamrażarki. 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

SMACZNEGO ! 💗

💥Można pominąć miksowanie twardych przypraw: goździków i anyżu wkładając je w całości na spód pojemnika i zalać je miksturą. Wówczas podczas parzenia będą one po prostu pływać na powierzchni kubka. Dodatkowo można dołożyć listek mięty lub źdźbło rozmarynu.

 

Komentarze