Korzenno-cytrusowe kostki do herbaty
Korzenno-cytrusowe kostki do herbaty
Świetna mikstura na odporność, która zawiera w składzie: imbir, kurkumę, cynamon, anyż, goździki, cytrynę i pomarańczę. Wszystko mocno zblendowane na gładką papkę i zamrożone, żeby cieszyć się smakiem i aromatem przez całą zimę. Kostki korzenno-cytrusowe, to istna bomba witamin, wzmocnią Twoją odporność, wspomogą leczenie przeziębienia i poprawią złe samopoczucie. Taki sposób przyrządzenia pozwoli też zaoszczędzić mnóstwo czasu, wystarczy wyjąć kostkę z zamrażarki zalać gorącą wodą lub wrzucić ją do zaparzonej herbaty. Później tylko posłodzić łyżeczką miodu i gotowe. Dla ozdoby można dodatkowo wrzucić plaster cytryny lub pomarańczy. Można też miksować dowolnie i dodawać inne ulubione przyprawy lub zioła np. listki mięty, rozmarynu, limonkę czy nawet suszone jabłka - wszystko będzie tworzyć świetny napój na zimowe długie wieczory.
3 cytryny
2 pomarańcze
kawałek korzenia imbiru (około 6 cm)
kawałek korzenia kurkumy
kilka gwiazdek anyżu
4 szczypty goździków
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu mielonego
Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić na mniejsze kwaki razem ze skórką, jeśli się pojawią w nich pestki to wyjąć. Pokrojone cytrusy wrzucić do blendera. Dodać obrany imbir i kurkumę (można używać rękawiczek, gdyż korzeń kurkumy strasznie farbuje ręce na żółto) też pokrojone na mniejsze kawałki oraz resztę składników: anyż, goździki, cukier i cynamon.
Miksować na gładką masę, jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać wody.
Powstałą miksturę wlać do pojemników na lód i wstawić do zamrażarki.
SMACZNEGO ! 💗
💥Można pominąć miksowanie twardych przypraw: goździków i anyżu wkładając je w całości na spód pojemnika i zalać je miksturą. Wówczas podczas parzenia będą one po prostu pływać na powierzchni kubka. Dodatkowo można dołożyć listek mięty lub źdźbło rozmarynu.
Komentarze
Prześlij komentarz