Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Kapuśniak na golonce

 Kapuśniak na golonce

Jesienny kapuśniak, to tradycyjna zupa, która musi być zrobiona na konkretnym wywarze, aromatyczna i mocno kwaśna. Tylko wtedy porządnie nas nakarmi, odpowiednio rozgrzeje i zapewni energię na cały dzień. Kapuśniak wykonany według podanego przepisu bez wątpienia może zastąpić obiad. Na dodatek kiszona kapusta działa bakteriobójczo i wzmacnia odporność, dlatego w chłodne jesienne i zimowe dni powinna znaleźć się na naszych stołach.

  • golonka przednia

  • 300g boczku wędzonego

  • 300g kiszonej kapusty wraz zalewą

  • 1 średnia marchewka

  • 1 mała cebula

  • 7 mniejszych ziemniaków

  • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • przyprawy:

sól

pieprz ziołowy

pieprz naturalny

1/3 łyżeczki mielonego kminu

W garnku zagotować wodę (około 4 litry). Wrzucić liście laurowe oraz ziele angielskie (ja używam specjalnego sitka, żeby później nie ganiać po garnku w poszukiwaniu tych przypraw), włożyć golonkę i gotować do miękkości przez około 1,5 godziny. W razie potrzeby usuwać pojawiająca się na wywarze szumowinę.

Po ugotowaniu mięsa wrzucić marchewkę startą na mniejszych oczkach i pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki.



 

 

 

 

 

 

W międzyczasie boczek pokroić w cienkie paseczki, przesmażyć na chrupiąco na patelni, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć do momentu, aż cebula zeszkli się. Przesmażony boczek z cebulką dodać do wywaru.


 


 

 

 

 

 

Wszystko razem gotować około 25 minut. Ziemniaki muszą zrobić się miękkie.

W tym momencie można już wyjąć golonkę z wywaru i albo zjeść ją na ciepło albo upiec razem w zasmażanej kapuście, oto przepis: 

https://prostyprzepisugotujmytorazem.blogspot.com/2023/07/golonka-w-zasmazanej-kapuscie.html

Kapustę wraz z zalewą wrzucić do wywaru. Przed dodaniem kapusty do garnka można ją dodatkowo poszatkować. Jeśli wolicie lżejszy kapuśniak, można kapustę lekko przepłukać wodą.

Do kubka wrzucić śmietanę. Chochlą dolać odrobinę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę (jeśli zimną śmietanę wlejemy od razu do zupy, może ona się po prostu nam zwarzyć). Całość przelać od razu do garnka, zamieszać i chwilę gotować. W razie potrzeby przyprawić.

SMACZNEGO ! 💗


 

 

Komentarze