Nowy adres strony 2

Nowy adres strony:
ProstyPrzepis.blog
Zapraszamy!

Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

  • sałata rzymska

  • 1 większa pierś z kurczaka

  • pomidorki koktajlowe

  • 50 g drobno tartego sera parmezanu

  • pół długiej bagietki pszennej

  • olej lub oliwa do smażenia

  • przyprawy do piersi: oliwa, sól, pieprz, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany

  • przyprawy do grzanek: sól, pieprz, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

    sos:

  • 5 łyżek majonezu

  • 1 płaska łyżka ostrej musztardy

  • 1 łyżka sosu worcestershire lub 1 filet anchois z sardeli

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 łyżki drobno tartego parmezanu

  • 1 łyżka czerwonego octu winnego

Pierś z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlać trochę oliwy, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i obtoczyć pierś, aby pokryła się w całości marynatą. Usmażyć na suchej patelni, na patelni grillowej, upiec na grillu lub w piekarniku (uważać, aby nie smażyć lub piec za długo, żeby nie wysuszyć mięsa).

Bagietkę pokroić w kostkę o wymiarach około 1x1 cm, rozłożyć na suchej patelni, polać oliwą z oliwek, posypać przyprawami i smażyć, aż bagietka zarumieni się i powstaną chrupiące grzanki (możemy również upiec w piekarniku).

Sałatę rzymską rozdzielić, umyć i osuszyć listki. Rozłożyć na talerz w którym będziemy serwować naszą sałatkę.



 

 

 

 

 

 

Na sałatę rozłożyć pierś z kurczaka pociętą w poprzek na cienkie plasterki. oraz pomidorki, które wcześniej pokroić w cienkie plasterki.


 



 

 

 

 

Wszystkie składniki sosu połączyć (czosnek wycisnąć przez praskę). Sosem polać sałatkę.



 

 

 

 

 

 

Wierzch posypać serem.


 

 


 

 

 

 

Grzanki dodać chwilę przed podaniem, aby nie zrobiły się wilgotne i miękkie.

SMACZNEGO ! 💗



Komentarze