Sałatka Cezar
Sałatka Cezar
sałata rzymska
1 większa pierś z kurczaka
pomidorki koktajlowe
50 g drobno tartego sera parmezanu
pół długiej bagietki pszennej
olej lub oliwa do smażenia
przyprawy do piersi: oliwa, sól, pieprz, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany
przyprawy do grzanek: sól, pieprz, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
sos:
5 łyżek majonezu
1 płaska łyżka ostrej musztardy
1 łyżka sosu worcestershire lub 1 filet anchois z sardeli
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
4 łyżki drobno tartego parmezanu
1 łyżka czerwonego octu winnego
Pierś z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki wlać trochę oliwy, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i obtoczyć pierś, aby pokryła się w całości marynatą. Usmażyć na suchej patelni, na patelni grillowej, upiec na grillu lub w piekarniku (uważać, aby nie smażyć lub piec za długo, żeby nie wysuszyć mięsa).
Bagietkę pokroić w kostkę o wymiarach około 1x1 cm, rozłożyć na suchej patelni, polać oliwą z oliwek, posypać przyprawami i smażyć, aż bagietka zarumieni się i powstaną chrupiące grzanki (możemy również upiec w piekarniku).
Sałatę rzymską rozdzielić, umyć i osuszyć listki. Rozłożyć na talerz w którym będziemy serwować naszą sałatkę.
Na sałatę rozłożyć pierś z kurczaka pociętą w poprzek na cienkie plasterki. oraz pomidorki, które wcześniej pokroić w cienkie plasterki.
Wszystkie składniki sosu połączyć (czosnek wycisnąć przez praskę). Sosem polać sałatkę.
Wierzch posypać serem.
Grzanki dodać chwilę przed podaniem, aby nie zrobiły się wilgotne i miękkie.
SMACZNEGO ! 💗
Komentarze
Prześlij komentarz